19.6.12

Τα κλειδιά για κυβέρνηση των «τριών»...


Αισιόδοξος ότι ίσως και σήμερα (εντός του χρονικού πλαισίου της δικής του διερευνητικής εντολής) θα έχουν τελεσφορήσει οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως την ονομάζει, με τη συμμετοχή της ΝΔ αλλά και ... του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δηλώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ολοκλήρωσε αργά χθες το βράδυ τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς (υπήρξε αργά χθες το βράδυ και τηλεφωνική επικοινωνία με το ΚΚΕ και κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει συνάντηση), εκτιμά ότι οι διαφωνίες που υπήρξαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις δεν θεωρούνται ικανές για να ανατρέψουν το καλό κλίμα που διαπιστώθηκε και ότι αύριο είναι (χρονικά και πολιτικά) δυνατό να υπάρξει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως είπε- θα είναι μακράς πνοής.

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, το σχήμα που θα προκύψει μπορεί να είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών. Ο χρόνος «ζωής» της κυβέρνησης και -κυρίως- η ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν προς επαναδιαπραγμάτευση και η πολιτική που θα ακολουθηθεί στη λεγόμενη καθημερινότητα των πολιτών (αύξηση εγκληματικότητας, λαθρομετανάστευσης κ.λπ.) αποτελούν αυτή την ώρα τα «κλειδιά» της συμφωνίας.

Επίσης από χθες ετέθη από την πλευρά του κ. Κουβέλη και θέμα φερεγγυότητας προσώπων σε ό,τι αφορά τα μέλη (και όχι τον πρωθυπουργό) του Υπουργικού Συμβουλίου. Εφόσον τα ζητήματα αυτά ξεπεραστούν, με αμοιβαίες υποχωρήσεις των ηγετών των κομμάτων, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι θέμα ωρών?
Ενδεικτική, πάντως, του καλού κλίματος που επικράτησε κατά τις χθεσινές συναντήσεις του κ. Σαμαρά, ειδικά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη που εξελίσσονται σε καθοριστικούς «παίκτες» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συγκεκριμένα αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι πρέπει οπωσδήποτε, εντός της προθεσμίας της εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σχηματιστεί η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, αφού χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση, προανήγγειλε νέο ραντεβού σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν αιφνιδιάστηκε από τις αρνήσεις των κ. Τσίπρα και Καμμένου για στήριξη της κυβέρνησης, έθεσε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου, δίνοντας έμφαση στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και στην ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων.

Ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς εκ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν έθεσε veto για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ζήτησε και από τους δύο να στηρίξουν με θετική ψήφο την κυβέρνηση. «Η ανοχή δίνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία», φέρεται να είπε, επιδιώκοντας να προλάβει άλλα σενάρια τα οποία προσεβλήθησαν τα τελευταία 24ωρα από στελέχη ορισμένων κομμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων ετέθη και το θέμα των προσώπων ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, ο οποίος και επανέλαβε την πρότασή του να τοποθετηθούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης σε θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Νέες επαφές
Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν νέες επαφές μεταξύ των τριών ηγετών για την οριστικοποίηση των σημείων προγραμματικής σύγκλισης, αλλά και για τη σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Πριν από τη σύγκληση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναλάβει να συνθέσει σε ένα κείμενο τις απόψεις που έχουν διατυπώσει ο ίδιος και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να τις φέρει προς ψήφιση.

Συνάντηση με Καμμένο
Βολές για παράλογα προσχήματα

Ευθείες βολές κατά του κ. Π. Καμμένου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες χθες το απόγευμα στη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και έκανε λόγο για παράλογα προσχήματα από την πλευρά του, εννοώντας προφανώς την απαίτηση του κ. Καμμένου να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος της ΝΔ. «Με τον κ. Καμμένο κατάλαβα ότι, προσωπικά τουλάχιστον, δεν επιθυμεί καμία συνεργασία. Δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και βέβαια επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: