25.6.12

Θολό το καθεστώς των κινέζικων επιχειρήσεων στο Βόλο...


Καταστρατήγηση της εμπορικής και εργατικής νομοθεσίας προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τις ντόπιες επιχειρήσεις...
Σοβαρές παρατυπίες που αφορούν στην καταστρατήγηση της εμπορικής αλλά και της εργατικής νομοθεσίας και της λειτουργίας των καταστημάτων που διατηρούν Κινέζοι επαγγελματίες στο ...
Βόλο καταγράφουν έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών.

Στο Βόλο οι κινέζικες επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης έχουν εξαπλωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Συνολικά λειτουργούν περίπου 25 επιχειρήσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καν εγγραφεί στο Επιμελητήριο Μαγνησίας και φυσικά δεν καταβάλλεται καμία εισφορά στον ΟΑΕΕ, όπως γίνεται αντίστοιχα από όλες τις άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

“Όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε” σημειώνουν οι επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δίκαιο για όλους τους υπόλοιπους που λειτουργούν επιχειρήσεις να πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας στον ΟΑΕΕ, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας που είμαστε μέλη, να ασφαλίζουμε το προσωπικό μας και την ίδια ώρα να λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές χωρίς κανέναν έλεγχο».

Τα συνδικαλιστικά όργανα εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας το τελευταίο διάστημα, έχοντας γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών τόσο για την ανασφάλιστη εργασία, όσο και για αθέμιτο ανταγωνισμό και με αφορμή το θέμα του ωραρίου να αποτελεί το τελευταίο διάστημα πηγή πολλών συζητήσεων, έχει καταγράψει καταστρατήγηση του ωραρίου λειτουργίας σε αρκετές κινέζικες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη και ειδικότερα ως πολυκαταστήματα.

“Πρέπει το Τμήμα Αλλοδαπών να αναλάβει πρωτοβουλίες στο Βόλο όπως έγινε αντίστοιχα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Επιβάλλεται να ελεγχθούν οι Κινέζοι που απασχολούνται εδώ να δούμε εάν έχουν άδεια παραμονής και εάν τηρούνται όλα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία” παρατηρούν οι επαγγελματίες επικαλούμενοι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σε άλλες πόλεις προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Εισβολή… στην αγορά

«Χρειάζεται να υπάρξει εφαρμογή αντιμονοπωλιακών μέτρων που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό δημιουργούν, αλλά και αφανίζουν στην κυριολεξία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή απαγόρευσης πώλησης κάτω του κόστους, ενιαίο ωράριο όπως οι υπόλοιπες ΜΜΕ. Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας όταν τα πωλούμενα προϊόντα τόσο στα κινέζικα, όσο και στα πολυκαταστήματα δεν αγγίζουν καν την τιμολόγηση των εμπορευμάτων μας;» αναρωτιέται μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να υπάρξει ομαλή λειτουργία στην αγορά πρέπει να υπάρξουν και κανόνες λειτουργίας αναφέροντας το παράδειγμα των Κινέζων που έχουν εισβάλλει στην αγορά του Βόλου ως το πλέον χαρακτηριστικό καθώς στα καταστήματα αυτά πωλούνται από είδη ρουχισμού και υπόδησης μέχρι καλλυντικά και μπιζού με τον ανταγωνισμό πλέον να είναι αθέμιτος για δεκάδες επιχειρήσεις αντίστοιχων ειδών στο Βόλο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Κινέζοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και λειτουργούν καταστήματα διαθέτουν άδεια «εξαρτημένης εργασίας» που σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους δεν μπορούσαν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μόνο ως υπάλληλοι δηλαδή μπορούσαν να διαμένουν στη χώρα μας. Αυτό γίνεται διότι για να πάρουν οι Κινέζοι άδειες μη εξαρτημένης εργασίας στη χώρα μας έπρεπε να προσκομίσουν στην ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο μία σειρά από έγγραφα για την επένδυσή τους, μεταξύ των οποίων και αντίγραφο που θα έδειχνε ότι έχουν καταβάλει σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας το ποσό της επένδυσης.

Έτσι επιλέγεται η «λύση» της εξηρτημένης εργασίας, ωστόσο είναι πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που οφείλουν να ελέγχουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως κάνουν με όλες τις άλλες, καθώς προκύπτει θέμα αν οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν νόμιμα, αν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αν είναι εγγεγραμμένες στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στον Εμπορικό Σύλλογο, αν υποβάλλουν τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία και αν οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι δηλωμένοι στο Ι.Κ.Α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: