13.6.12

«Eλληνο-ιταλική αναρχική συμμαχία» βλέπουν οι Ιταλοί...


Για «αποδεδειγμένη διασύνδεση» μεταξύ των ιταλικών αναρχικών οργανώσεων και του ελληνικού αναρχικού χώρου κάνουν λόγο οι ιταλικές Αρχές έπειτα από...κύμα συλλήψεων αναρχικών και τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος άλλων 24 προσώπων -περιλαμβανομένων έξι Ελλήνων που κρατούνται ήδη για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Κατόπιν εντάλματος της Εισαγγελίας της Περούτζiα οι ειδικές δυνάμεις των καραμπινιέρων (Ros) συνέλαβαν τα ξημερώματα της Τετάρτης οκτώ άτομα σε διάφορα σημεία της ιταλικής επικράτειας, ενώ άλλες δύο συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και την Ελβετία, στο πλαίσιο ερευνών για την Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (Federazione Anarchica Informale, Fai) και το Διεθνές Επαναστατικό Μετώπο (Fronte Rivoluzionario Internazionale, Fri).

Kατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Τόλμη» πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 έφοδοι των καραμπινιέρων σε πολλές ιταλικές περιφέρειες.

Οι υπεύθυνοι των ερευνών στην Ιταλία κάνουν λόγο για «αναρχο-τρομοκράτες που θέλουν να επιτεθούν κατά των κύριων οικονομικών κέντρων σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνοντας πως οι συλληφθέντες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς και χρήση όπλων. Μεταξύ των συλληφθέντων φέρονται να βρίσκονται οι «εγκέφαλοι» επιθέσεων.

Οι συλλήψεις σχετίζονται με τις έρευνες γύρω από επιθέσεις κυρίως της τελευταίας τριετίας, περιλαμβανομένης της αποστολής παγιδευμένων επιστολών στην ιταλική φοροεισπρακτική υπηρεσία Equitalia στη Ρώμη, την Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη, καθώς και στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2011.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για συνωμοσία και διεθνή τρομοκρατία.

Μία σύλληψη -ενός 23χρονου από την Κατάνη- και έρευνες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Γένοβα, χωρίς να εμφανίζεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου κάποια απευθείας διασύνδεση με την επίθεση του περασμένου Μαΐου σε βάρος του διευθύντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare στη Γένοβα Ρομπέρτο Αντινόλφι.

Ωστόσο, εξετάζονται τα ευρήματα που κατασχέθηκαν στην κατοικία του 23χρονου Τζουζέπε Λο Τούρκο και άλλων ατόμων που συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να αναζητηθεί η σύνδεση με την επίθεση στον Ρομπέρτο Αντινόλφι, και σύμφωνα με την ιταλική Repubblica οι Αρχές «βρίσκονται κοντά στην ομάδα» που ευθύνεται για το περιστατικό.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Ros Τζαμπάολο Γκάντζερ, η απόπειρα σε βάρος του Αντινόλφι εντάσσεται στην ίδια ιδεολογία, θεωρητική και οργανωτική, με εκείνη των προσώπων που συνελήφθησαν τα ξημερώματα. «Μερίδα των συλληφθέντων διατηρεί επαφές με όσους ανέλαβαν την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση κατά του μάνατζερ της εταιρίας Ansaldo Nucleare» ανέφερε.

Στις 7 Μαΐου ο Ρομπέρτο Αντινόλφι πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στα πόδια από δυο άνδρες που φορούσαν κράνος έξω από το σπίτι του στην Γένοβα. Η επίθεση επανέφερε μνήμες από τα Μολυβένια Χρόνια, της βίας που σάρωνε την Ιταλία της δεκαετίες του 1970 και 1980.

Οι πυροβολισμοί στα πόδια ήταν σήμα κατατεθέν των Ερυθρών Ταξιαρχιών στα «Μολυβένια Χρόνια» της Ιταλίας. Μία από τις πρώτες επιθέσεις που είχε υπογράψει η ακροαριστερή οργάνωση τη δεκαετία του 1970 είχε στόχο μάνατζερ της Ansaldo Nucleare.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Fai (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία / Πυρήνας Όλγα) -αναφορά στην Όλγα Οικονομίδου που κρατείται στις ελληνικές φυλακές για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Η Όλγα Οικονομίδου περιλαμβάνεται στους έξι Έλληνες σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα, όπως δήλωσε ο Τζαμπάολο Γκάντζερ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «αποδεδειγμένη διασύνδεση [ιταλικών] με ελληνικά αναρχικά κινήματα», όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Corriere della Sera.

Σύμφωνα με τον Γκάντζερ, «κλήση σε απολογία πρόκειται να αποσταλεί και στην Ελληνίδα Όλγα Οικονομίδου, στην οποία έκανε αναφορά η ανάληψη ευθύνης της Fai, αμέσως μετά τον τραυματισμό του Αντινόλφι. Και η λεπτομέρεια αυτή δείχνει τη στενότατη συνεργασία Ελλήνων και Ιταλών αναρχικών».

«Οι συλληφθέντες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς και χρήση όπλων» ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Περούτζια, επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειες απόδρασης από τις φυλακές της Θήβας, το Δεκέμβριο του 2011 -ενώ στην Ιταλία αποστέλλονταν βομβιστικά πακέτα από τη Fai- ήταν σαφώς αποτέλεσμα, μιας στενά συντονισμένης δράσης».


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: