8.6.12

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο εν μέσω φημών για αίτημα βοήθειας από την Ισπανία...


Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει επισήμως αυτό το Σαββατοκύριακο διεθνή βοήθεια για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου της χώρας, σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που... επικαλείται το Reuters, η μία εκ των οποίων είναι γερμανική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Σάββατο θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είναι σε ασφυκτικό κλοιό, όπως δείχνει και η υποβάθμιση της κατά τρεις βαθμίδες από την Fitch, σε «ΒΒΒ», δύο μόλις βαθμίδες πάνω από το επίπεδο «junk».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ενισχύθηκε νωρίτερα σήμερα κατά 10 μονάδες βάσης σατο 6,21% και του 2ετούς κατά 17 μονάδες στο 4,44%. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Η Fitch υπολογίζει πως οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές πιέσεις από το χαρτοφυλάκιο εγχώριων δανείων. Στο «ακραίο σενάριο» ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 100 δισ. ευρώ.

Αν η κρατική στήριξη ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα σκαρφαλώσει στο 95% του ΑΕΠ έως το 2015. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ ήταν μόλις 36%.

Το ΔΝΤ, στην έκθεση του που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, αναμένεται να πει ότι οι προβληματικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας υπολογίζεται στα 90 δισ. ευρώ περίπου.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: