28.6.12

Υποβάθμισε κυπριακές τράπεζες η Fitch...


Στην υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, από ΒΒ+ σε ΒΒ, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.
Υποβάθμισε κυπριακές τράπεζες η Fitch
Εχει περιοριστεί η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες του...
τόπου, μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Ιουνίου, παρά την ισχυρή θέληση του κράτους να το πράξει, αναφέρει ο οίκος Fitch και εκτιμά ότι η κυβέρνηση, ίσως χρειαστεί να παράσχει μέχρι και έξι δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των τριών τραπεζών.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις του για πιθανές ζημιές και για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Μάχη για τους όρους του κυπριακού Μνημόνιου
Εν τω μεταξύ, η εξωτερική βοήθεια με όσο το δυνατό ηπιότερους όρους, αυτός είναι ο βασικός στόχος της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία, έπειτα από το επίσημο αίτημα που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα, πλέον ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα (ενδεχομένως και τη Δευτέρα) να υποδεχθεί στο έδαφός της τα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για διαβουλεύσεις αναφορικά τόσο με το ύψος της διάσωσης (γίνεται λόγος για 8 με 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του κυπριακού ΑΕΠ) όσο και με τις προϋποθέσεις αυτής (τις δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει η Λευκωσία).

Ολα δείχνουν πως η Κύπρος πρόκειται να εισέλθει σε καθεστώς πλήρους μνημονίου, το οποίο θα αφορά όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στην εξυγίανση συνολικά των δημοσιονομικών της χώρας.

Αλλωστε, ένα τέτοιο «πλήρες» πακέτο προκρίνουν επί του παρόντος τόσο το Eurogroup (το οποίο ενέκρινε χθες το κυπριακό αίτημα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης) όσο και το ΔΝΤ, το οποίο μάλιστα επιβεβαίωσε, διά της διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ, πως «παρέλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια» και πως θα «αποστείλει το συντομότερο δυνατόν μία ομάδα του στην Κύπρο, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να προλειάνει το έδαφος για τη συζήτηση επί του οικονομικού προγράμματος».

Με απόφαση της Κ. Λαγκάρντ, αποστολή του Ταμείου αναχωρεί την Κυριακή για τη Λευκωσία, όπου την επομένη θα ξεκινήσει επαφές με τον Δ. Χριστόφια και τον υπουργό των Οικονομικών. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι η κ. Ντέλια Βεσκουλέσκου, στέλεχος του Ταμείου από τη Ρουμανία, που γνωρίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

Από την πλευρά της, πάντως, η Λευκωσία δίνει μάχη προκειμένου να επιτύχει όσο το δυνατό περισσότερο ήπιους όρους δανειοδότησης (ώστε να μείνει ανέπαφο το ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό της σύστημα). Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ταξίδεψε στη Γερμανία προκειμένου να «προπαγανδίσει» τις κυπριακές θέσεις, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί με διαδικασία κατεπείγοντος πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: