14.6.12

Goldman Sachs: Δώστε περίοδο χάριτος στην Ελλάδα...



Να δοθεί περίοδος χάριτος στην Ελλάδα και σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ζητάει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Ο Jan Hatzius, σε συνέντευξη του στην Zeit ζήτησε από τους Eυρωπαίους να... χαλαρώσουν τους όρους από χώρες τις ευρωζώνης που διέρχονται κρίση. Όπως αναφέρει η Deutche Welle o οικονομολόγος σημειώνει πως:

«Στην παρούσα κατάσταση βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει μόνο μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των όρων λιτότητας. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η γερμανική κυβέρνηση θα έχουν θετικά αποτελέσματα μόνο μακροπρόθεσμα».

Ο Hatzius τάσσεται υπέρ της ανάληψης κοινής ευθύνης τουλάχιστον για τμήμα του χρέους για να μπορούν οι χώρες σε κρίση να παίρνουν νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους. «Έχει εδραιωθεί τελευταία αυτή η άποψη ακόμη κι αν υπάρχουν διάφορα μοντέλα για το ως αυτό μπορεί να οργανωθεί».

Πρόσθεσε ακόμη οι Γερμανοί θα πρέπει να συνηθίσουν σε ποσοστά πληθωρισμού μέχρι και 4%, αν πρέπει να τελειώσει η κρίση. «Όσο πιο χαμηλός είναι ο πληθωρισμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να βγούμε από την κρίση» τονίζει ο Hatzius.

«Το ποσοστό αύξησης των τιμών κατά 2% που δίνει ως κατεύθυνση η ΕΚΤ στην ευρωζώνη είναι το απόλυτο μίνιμουμ. Γι αυτό θα πρέπει να αυξάνονται οι τιμές στη Γερμανία κατά 3 με 4% το χρόνο, προκειμένου να εξισορροπηθεί η μείωση του πληθωρισμού στις χώρες με κρίση» υπογράμμισε.

24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: