5.6.12

H Moody's βύθισε το ΧΑ - «Εσπασε» τις 480 μονάδες ο Γ.Δ....


Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα, Τρίτη, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τη μείωση σε Caa2 από B1 της μέγιστης βαθμίδας που μπορεί να τοποθετηθεί το αξιόχρεο των χρεογράφων της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Την ίδια στιγμή, έκθεση της ... Standard & Poor's θέτει στο 30% την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, επιδεινώνοντας το κλίμα στην αγορά.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη εξάπλωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στην Ισπανία δημιουργεί επιφυλακτικότητα στους επενδύτες.

Στο επίκεντρο παραμένει και ο κλάδος της ενέργειας, καθώς εντός της εβδομάδας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με στόχο να αποτραπεί κατάρρευση των συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο γενικός δείκτης στις 13.00 περίπου υποχωρούσε κατά πάνω από 4%, στην περιοχή των 480 μονάδων. Μάλιστα, υποχώρησε κάτω και από αυτό το όριο στιγμιαία, με τις τράπεζες να χάνουν πάνω από 6%.

ΟΠΑΠ, Τιτάν και Βιοχάλκο καταγράφουν κέρδη, ενώ όλες οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,48% στις 501,90 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 56,96 εκατ. ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές οι μεταβολές είναι μικρότερες, καθώς είχαν προηγηθεί τέσσερις ημέρες απωλειών.

Αυτοκινητοβιομηχανίες και υπηρεσίες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, αλλά αυτές εντισταθμίζονται από τα κέρδη στο λιανεμπόριο και την ενέργεια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,14% στις 5.260,19 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,51% στις 2.969,58 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX 30 χάνει 0,98% στις 5.720,67 μονάδες.

Την ίδια ώρα στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο πιέζεται από τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους θα περιορίσει συνολικά τη ζήτηση. Ετσι, τα συμβόλαια αργού για παράδοση Ιουλίου υποχώρησαν κάτω από τα 84 δολάρια, ενώ το μπρεντ αντίστοιχα έπεσε κάτω από τα 98 δολάρια.

Το ευρώ ακολούθησε και αυτό διαγράφοντας τα πρωϊνά του κέρδη έναντι του δολαρίου, κινούμενο το μεσημέρι στα 1,2433 δολάρια.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: