12.6.12

Kαι τώρα η σειρά της Ιταλίας;...


Οι αγορές έχουν ξαναδεί αυτό το έργο. Πλέον, όλοι γνωρίζουν ότι το ντόμινο της ευρω-κρίσης δεν θα σταματήσει στην Ισπανία. Ήδη, όλοι έχουν αρχίσει να μιλούν για την Ιταλία. «Η Ιταλία έχει ήδη κάνει ό,τι χρειαζόταν για να.... σώσει τον εαυτό της», διαβεβαιώνει ο υπουργός Βιομηχανίας Corrado Passera, σε μία ελπίδα να δώσει τέλος στις σχετικές συζητήσεις. Ωστόσο αναλυτές και οικονομολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου πως το επόμενο θύμα της κρίσης θα είναι η Ιταλία. Εξάλλου η αδυναμία της κυβέρνησης του τεχνοκράτη Μόντι να αντιμετωπίσει τα πιο φλέγοντα ζητήματα, όπως η παραοικονομία, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η αδήλωτη εργασία, η πολύ υψηλή ανεργία στους νέους δημιουργούν ανησυχία για τις προοπτικές της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Είναι αλήθεια πως ο «σούπερ Μάριο Μόντι», το... καμάρι των τεχνοκρατών, των τραπεζών και του ακραίου διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει γι’ αυτόν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και το Βερολίνο. Η Κομισιόν τού έβαλε πάγο γιατί δεν κατάφερε να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, ούτε να ενισχύσει αυτήν την περίφημη... ανταγωνιστικότητα.

Εκτός από τις ευρωπαϊκές πιέσεις η κυβέρνηση Μόντι βρίσκεται στο επίκεντρο των αυξανόμενων αντιδράσεων στο εσωτερικό καθώς τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τις επιχειρούμενες μεταβολές του εργατικού δικαίου. Εν μέσω όλων αυτών ο Μόντι φαίνεται πως καθίσταται θύμα των ίδιων του των προσπαθειών να επαναφέρει σε ρυθμούς ανάπτυξης την οικονομία μέσω μεταρρυθμίσεων, καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει αισθητά. Τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης έχουν υποχωρήσει στο 40%.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί διάσωση και η Ιταλία, κατά τους επόμενους μήνες.

«Η Ιταλία πρέπει να καταφέρει να βγει από το οικονομικό της δίλημμα των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών και βέβαια, με δεδομένα τα υψηλά επιτόκια που ήδη πληρώνει η χώρα για να δανειστεί από τις αγορές, μπορεί να ζητήσει βοήθεια», είπε η Fekter στην αυστριακή τηλεόραση. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η Ιταλία έχει μια σταθερή οικονομία και καταφέρνει να χρηματοδοτείται μέσω των αγορών. Και παραδέχτηκε ότι το ύψος της βοήθειας που θα χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη οικονομία, θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

«Για την Κύπρο, το ύψος του μεγέθους δεν είναι ανησυχητικό», είπε. Πραγματικά, η Κύπρος υπονόησε χθες ότι μάλλον θα αιτηθεί βοήθεια πριν από τα τέλη του έτους.

Η Fekter επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει περαιτέρω βοήθεια εάν οι εκλογές οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση που θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους όρους του μνημονίου. «Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση είναι η αναρχία. Η Ευρωζώνη έχει την ισχυρή θέληση να βοηθήσει και να μην σπρώξει μια χώρα στη χρεοκοπία», είπε.



Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αρνήθηκε να κάνει εικασίες όσον αφορά την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης της ευρωζώνης, μετά την Ισπανία.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση στην Ιταλία, ο Ρεν αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εικασία. "Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Εισηγηθήκαμε κάποια πράγματα πριν από δύο εβδομάδες στην Ιταλία και αυτά εξακολουθούν να ισχύουν", σημείωσε. "Η Ιταλία έχει σημαντικές ανισορροπίες, αλλά η χώρα πρόκειται να τις διορθώσει και λαμβάνει ισχυρά μέτρα. Υποστηρίζουμε την Ιταλία", πρόσθεσε, έπειτα από ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: