15.6.12

Pigs...


Οι οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ακόμη και τα γουρούνια να πετούν από τις 18 Ιουνίου.
"Ίσως γιατί δεν είναι λίγα τα γουρούνια του δικομματισμού που ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχικά"...

Ολόκληρο το Συγκρότημα - Λαμπρακηστάν, κατά Πέτρο Τατσόπουλο - είναι στρατευμένο στη μεγάλη ιδέα της αποκαθήλωσης του Τσίπρα.
Μεγάλος πρωταγωνιστής, ο Ντερμπεντέρης. Εχει φθάσει όμως σε σημεία παράκρουσης - και είναι διακριτή πλέον, από το μέσο αναγνώστη, η αναξιοπιστία του.
Υπάρχουν όμως και οι "Αγιογραφίες" . Που λόγω της ιδιοσυγκρασίας του αρθρογράφου τους, σφάζουν με το μπαμπάκι και με το σταυρό στο χέρι.
Καμιά φορά - και επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα- ξεπερνάνε τα όρια (πολιτικής ευπρέπειας) .

Πιπερια


Δημήτρης Μητρόπουλος

ΔΥΟ ειδών νούμερα αν αναφέρεις σου βάζουν πιπέρι στο στόμα. Νούμερα από δημοσκοπήσεις - που γίνονται αλλά... απαγορεύεται διά νόμου να δημοσιοποιούνται. Και νούμερα που έχουν να κάνουν με εκροή τραπεζικών καταθέσεων.
ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ του ιδιωτικού τομέα εκτιμούσε, σε κατ' ιδίαν συζήτησή του με πολιτικό, ότι «σηκώνονται» από τα γκισέ μέχρι και πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Δεν πάνε εξωτερικό. Ζητούνται πεντακοσάρικα ώστε να είναι μικρότερος ο όγκος και ευκολότερη η αποθήκευση. Την ίδια ώρα όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε μετρήσεις, συγκλίνουν ότι η «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ» πέρασε. Εδώ και μια εβδομάδα, πρωτιά χτυπάει η ΝΔ.
ΑΡΑΓΕ συσχετίζονται τα δύο νούμερα; Μάλλον ναι. Ενα μέρος του εκλογικού σώματος φαίνεται να έχει πειστεί ότι η περιλάλητη «κυβέρνηση της Αριστεράς» αποτελεί αιτία ανησυχίας. Οπότε σπεύδουν. Μάλλον δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το άρθρο του Αλ. Τσίπρα στους χθεσινούς «Financial Times». Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλάβει τι καδράρισμα τους έχει γίνει. Οπότε ο Τσίπρας αρχίζει με τη φράση «θα κρατήσω την Ελλάδα στο ευρώ». Ωστόσο, είναι μάλλον ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που θα έπρεπε να είχε αρθρογραφήσει σχετικά. Ωστε να αποτάξει το στίγμα του μνηστήρα της δραχμής.
ΣΥΝΗΘΩΣ είναι οι αγορές που προεξοφλούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Με την Ελλάδα όμως ξοφλημένη διεθνώς, πήραν σειρά οι καταθέτες. Αν αυτό είναι το στόρι της 17ης Ιουνίου, τότε ο Τσίπρας θα είναι ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών. Οπως ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της 6ης Μαΐου. Θα είναι δηλαδή ο άνθρωπος που θα γινόταν Πρωθυπουργός. Φυσικά, ο φόβος φυλάει τα έρημα. Η πολιτική αγορά δεν έχει ξεχάσει ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν υποεκτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου. Κανείς δεν τον έδινε δεύτερο - μέχρι το μεσημέρι εκείνης της Κυριακής.
Η Κουμουνδούρου άρχισε την καμπάνια του δεύτερου γύρου με στρατηγική δεύτερου κόμματος. Το μήνυμα ήταν σκληρά αριστερό. Ωστόσο η έξοδος του Αλέξη σε Παρίσι και Βερολίνο μαζί με τη φόρα του πρώτου γύρου, τους έστειλε στον ουρανό. «ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ», παραδεχόταν σε SMS συνεργάτης του Τσίπρα στις 31 Μαΐου. Στην αρχή τους εξέπληξε και τους άγχωσε - μετά τους άρεσε. Αν σου κλείσει ανέλπιστο ραντεβού η Ιστορία, ε, πώς να το κάνουμε, πηγαίνεις. Αλλά η μαγεία κράτησε λίγο. Η πολυφωνία για το Μνημόνιο, η κινδυνολογία από την Ευρώπη, η Παιανία, το επεισόδιο με Κασιδιάρη και το πετσόκομμα από τα μαύρα σποτ της ΝΔ στο Διαδίκτυο, έκαναν τη δουλειά τους. Κυρίως όμως έφταιγε η αδυναμία του Τσίπρα να σερφάρει σε ένα εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα. Ως τριαντάρης, ο Τσίπρας έχει φρεσκάδα που λείπει από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ως τριαντάρης, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν έναν αρχηγό με λιγότερο επιθετικό ύφος. Δεν έχει σημασία πάντα τι λες, αλλά πώς το λες. Στην παρουσία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την προπερασμένη Παρασκευή στο Ζάππειο, ο Τσίπρας ήταν σχεδόν απειλητικός.
ΣΤΗ διακαναλική, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν άλλαξε μήνυμα, αλλά κατέβηκε χαμογελαστός. Μάλλον είναι αργά για μειδιάματα. Οσο για τις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές κάνουν ακόμη και τα γουρούνια να πετούν από τις 18 Ιουνίου. Ισως γιατί δεν είναι λίγα τα γουρούνια του δικομματισμού που ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχικά…
"Aγιογραφίες" από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: