24.7.12

ΚΥΠΡΟΣ: Στα €11 δισ. ο πήχης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα...


Λευκωσία: Aπό πολύ ψηλά ξεκινά ο πήχης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, που από σήμερα μπαίνει στα βαθιά νερά. Κατά τη συνάντηση που θα έχει το κλιμάκιο των τροϊκανών με τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται ότι για πρώτη φορά θα ...
τεθούν επίσημα στο τραπέζι αριθμοί ως προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Στο μεγάλο κομμάτι που αφορά στον τραπεζικό κλάδο ήδη οι κυπριακές Αρχές έχουν ενημερωθεί πως από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσό υπολογίζεται γύρω στα €9 δισ. και από το ΔΝΤ στα €11 δισ. Η δική μας πλευρά θεωρεί και τα δύο ποσά υπερβολικά, αφού εκτιμά τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών σε κεφάλαια κοντά στα €5-6 δισ. Οι επισφάλειες στον κατασκευαστικό/στεγαστικό τομέα και ο τρόπος που κάθε μέρος τις υπολογίζει, είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση.

Στο κομμάτι των δημοσίων οικονομικών το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών περιμένει σήμερα η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από τα μακροοικονομικά ζητήματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να λάβει η Κύπρος. Σε αυτά είναι οι δαπάνες του κράτους, το συνταξιοδοτικό και η ΑΤΑ.

Χθες, η Τρόικα είχε συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των διευθύνσεων του Υπουργείου, από τους οποίους ζήτησε διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία.

Η κοινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει συνάντηση των εκπροσώπων της Τρόικας με την Υπουργική Επιτροπή αρμόδια για θέματα οικονομίας, την οποία απαρτίζουν οι υπουργοί Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου, Βιμηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Η Υπουργική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες το πρωί από τις 8.00 μέχρι και τις 9.30, εξέτασε θέματα που θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: