11.7.12

Ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μαρί - Η Κύπρος τιμά τα 13 θύματα...


Λευκωσία: Ήτανε πρωί Δευτέρας, 11 Ιουλίου 2011. Το ρολόι του χρόνου, έδειχνε λίγο πριν τις έξι και η χρονομηχανή της ιστορίας ήδη δούλευε για το πιο άγριο ίσως, το πιο τραγικό ξύπνημα του λαού μας μετά το 1974. Το πρωινό που στο λόφο νοτιοανατολικά της κοινότητας Μαρί, χάθηκαν 13 άνθρωποι, καταστράφηκαν ένας ...
ηλεκτροπαραγωγός σταθμός και μια Ναυτική Βάση, αλλά και σημαδεύτηκαν οι ζωές πολλών ανθρώπων ίσως για πάντα…

11 Ιουλίου 2011 - 11 Ιουλίου 2012… ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική έκρηξη εκείνου του μαύρου πρωινού που ξημέρωσε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ένα χρόνο μετά, οι συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων, ζουν τον δικό τους γολγοθά, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι έχασαν τόσο άδικα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η οργή πυκνώνει και ο πόνος μεγαλώνει όσο ο χρόνος περνά και η εκδίκαση της υπόθεσης βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, ενώ στο μυαλό των συγγενών πλανάται η σκέψη ότι στο τέλος κανείς δεν θα τιμωρηθεί και το έγκλημα θα συγκαλυφθεί.

Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου άρχισε από χθες βράδυ να ξαναζωντανεύει και να θυμίζει εκείνο το θλιβερό πρωινό, που έμελλε να γίνει αιτία να χαθεί το χαμόγελο από τα χείλη κάθε Κύπριου και 13 οικογένειες να ντυθούν στα μαύρα.

Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κύπρου παρευρέθησαν την Τρίτη το βράδυ στην εκδήλωση που οργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί για τα θύματα της φονικής έκρηξης.

Ο γιος του διοικητή της Ναυτικής Βάσης, Νικόλας, και η μητέρα των δίδυμων εθνοφρουρών Πόπη Χριστοφόρου, σε σύντομους χαιρετισμούς τους άφησαν -για μια ακόμη φορά- βαρύτατες αιχμές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Σήμερα, οι εκδηλώσεις τιμής συνεχίζονται και στις 9 το πρωί. το Υπουργείο Άμυνας τελεί τρισάγιο για τους πεσόντες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Ναυτικού και τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», όπου λίγες ώρες πριν, στις 05:50π, οι εθελοντές που συμμετέχουν στην πορεία των 300 χιλιομέτρων, πραγματοποίησαν μια λιτή συμβολική εκδήλωση, μετά το πέρας της αγρυπνίας που έγινε χθες το βράδυ στην περιοχή.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής κορυφώνονται με εκδήλωση το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο. Αρχικό σημείο συγκέντρωσης της αποψινής εκδήλωσης είναι η Πλατεία Ελευθερίας, όπου στις 19:00 οι πολίτες θα συγκεντρωθούν στην πλευρά που βρίσκεται η λεωφόρος Στασίνου, απ’ όπου και θα αρχίσει η πορεία με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο.

Έξω από το Προεδρικό, όπου αναμένεται να φτάσει η πορεία γύρω στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας αλλά και υποδοχή τόσο της ποδηλατικής πορείας που πραγματοποιείται στη μνήμη των ηρώων, όσο και της μεγάλης, παγκύπριας πορείας 300 χιλιομέτρων, η οποία άρχισε το περασμένο Σάββατο από ομάδα εθελοντών και τερματίζεται απόψε γύρω στις 22:00.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: