26.7.12

Πλαφόν 1.500€ τον χρόνο για κάθε ασφαλισµένο...


Σοκ προκαλεί η πρόταση για την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, θα καθιερωθεί από
το 2013 ο θεσμός της συνασφάλισης, ο οποίος προβλέπει χρηματική «ποινή» υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν το όριο των 1.500 ευρώ.

Αναλυτικά, η πρόταση προβλέπει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας. Αδιευκρίνιστο παραμένει, στον βαθμό που η πρόταση αυτή παραμείνει στο τραπέζι και δεν απορριφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, τι θα γίνει με όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ή αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το 15% του ημερήσιου νοσηλίου ή τα 10 ευρώ του γιατρού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής «κλειστού» προϋπολογισμού ανά ασθενή – δηλαδή, για το πλαφόν 1.500 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάθε ασφαλισμένου.

Οπως είπε «συζήτησα θέματα τα οποία αφορούν το υπουργείο Υγείας και αφορούν τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών την ίδια ώρα σημείωναν ότι το θέμα είναι στο τραπέζι. Αν περάσει μια τέτοια πρόταση οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές. Οι τιμές για τις χειρουργικές επεμβάσεις ορίζονται από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια – δηλαδή, τον τιμοκατάλογο που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για κλινικές πράξεις και επεμβάσεις. Ετσι, βάσει των ΚΕΝ αποζημιώνονται τα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, μια σκωληκοειδεκτομή (χωρίς κακοήθεια ή περιτονίτιδα) στοιχίζει 764 ευρώ (για δύο ημέρες νοσηλείας), μια σκωληκοειδεκτομή (με κακοήθεια ή περιτονίτιδα ή σοβαρές επιπλοκές) 1.409 ευρώ (5 ημέρες νοσηλείας), αρθροπλαστική γονάτου: 4.000 ευρώ (7 ημέρες νοσηλείας) και η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (με κλειστό χοληδόχο πόρο ή συνυπάρχουσες παθήσεις ή επιπλοκές): 1.600 ευρώ (5 ημέρες νοσηλείας)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: