19.7.12

Κι όμως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει πρόσθετα μέτρα το 2012...


Τέσσερις εφιάλτες χτυπούν την πόρτα της κυβέρνησης που βλέπει να κινδυνεύουν να διαψευστούν οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη σύσκεψή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν ...
πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για το 2012 και ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Η διάλυση των κρατικών μηχανισμών κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η παράταση -για πολιτικούς λόγους- της προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ύφεση και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης που δεν παράγει ΦΠΑ προς είσπραξη δημιουργούν ένα εκρηκτικό λογαρισμό για τα κρατικά ταμεία.

Ετσι, αυτό το οποίο κανείς δεν ομολογεί ανοικτά σήμερα και απλώς ξορκίζεται ως κακό είναι το γεγονός ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού η οποία έως αυτή τη στιγμή υστερεί κατά τουλάχιστον 2 δισ. Ευρώ, και πολλοί υπολογίζουν ότι έως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 4 δισ.

Στις Βρυξέλλες πυκνώνουν οι «φωνές» που ζητούν και νέα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα που έχει δημιουργηθεί, ενώ ταυτοχρόνως εκφράζεται απαισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.

Η χθεσινή δήλωση ότι το 2012 δεν θα ληφθούν νέα μέτρα μπορεί να αποδειχθεί εν μέρει αληθινή. Μοναδική ελπίδα της κυβέρνησης είναι να δεχθεί η Τρόικα την επαναδιαπραγμάτευση και μέσα από αυτήν να μας επιτραπεί να αυξηθεί το έλλειμμα του 2012 από το προβλεπόμενο ποσό των 2 δισ. που ήδη έχει «εξαντληθεί» στα 4 ή και στα 5 που προβλέπεται να κλείσει στο τέλος του 2012.

Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η ελπίδα της κυβέρνησης είναι να της επιτραπεί το όποιο έλλειμμα να... αποκατασταθεί μέσα στο 2013, για το οποίο κανείς δεν έχει δεσμευτεί...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: