25.7.12

Το 23% των θανατηφόρων στην Κύπρο αφορούν νέους...


Βρυξέλλες: Το 23% όλων των θανάτων από τροχαία στην Κύπρο αφορά νέους μεταξύ 18 - 25 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος για τις Μεταφορές, Σίιμ Κάλας, χαρακτήρισε απαράδεκτη κατάσταση την απώλεια νέων ανθρώπων στους...
ευρωπαϊκούς δρόμους λόγω δυστυχημάτων και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι πολλά δυστυχήματα οφείλονται στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ, ιδίως μεταξύ των νέων ανδρών και γυναικών.

Ο κ. Κάλας ο οποίος αναφερόταν στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, είπε ότι ο μόνος τρόπος για σωθούν ζωές είναι να αλλάξει η νοοτροπία οδήγησης των νέων.

Η 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου περιλαμβάνονται θέματα όπως η νοοτροπία οδικής ασφάλειας μεταξύ των νέων, εργαστήρια με αντικείμενο την εκπαίδευση, την επιβολή των κανόνων και τις επικίνδυνες συμπεριφορές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα οδικά ατυχήματα εξακολουθούν να αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας για τους νέους, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη.

Οι νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών υπερεκπροσωπούνται στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Το 2010, αφορούσαν νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών (80% αγόρια και 20% κορίτσια) 31 000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα. Στο 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων εμπλεκόταν ένας νεαρός οδηγός και το 25% των νεκρών οδηγών είναι νέοι άνθρωποι - 81% αγόρια και 19% κορίτσια.

Ωστόσο, οι θάνατοι από τροχαία για την ομάδα ηλικίας 18-25 ετών μειώθηκαν κατά 49% από το 2001 έως το 2010, δηλαδή μείωση μεγαλύτερη από τη γενική (43%)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: