24.7.12

Συμπλήρωση 38 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας...


Σήμερα, Τρίτη 24 Ιουλίου 2012, συμπληρώνονται 38 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η επέτειος βρίσκει τη χώρα εν μέσω κρίσης - όχι μόνο οικονομικής.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι «για λόγους οικονομίας» και από «ανάγκη περισυλλογής» να μην...
πραγματοποιηθεί η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο κι αντ’ αυτού ο Κ.Παπούλιας τίμησε τον αγώνα των αντιστασιακών με την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει: «Σήμερα η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από την ιδεολογία του μίσους και του φασισμού. Παρ’ όλες τις αδυναμίες που έχει δείξει ιστορικά η δημοκρατία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης». Ο Κάρολος Παπούλιας εξαίρει τη στάση ζωής των αντιστασιακών, η οποία αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά, ειδικά για την νέα γενιά που πληρώνει μία κρίση, στη δημιουργία της οποίας δεν είχε καμία συμμετοχή, όπως σημειώνει στο μήνυμά του. Παράλληλα, στο μήνυμά του θέτει το ερώτημα «πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, γιατί η πορεία της μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται με αυτό τον τραυματικό τρόπο, πώς θα βγούμε από το τέλμα» και τονίζει ότι απαντήσεις υπάρχουν «αρκεί να αναζητηθούν και ακόμη περισσότερο υπάρχει ανάγκη να δοθεί μία απάντηση συλλογική, οριστική και δίκαιη».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στην ακρωτηριασμένη Κύπρο, που 38 χρόνια μετά την καταδικαστέα τουρκική εισβολή παραμένει διχοτομημένη και υπογραμμίζει: «Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα και την προσπάθεια. Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της για να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη». Στο χώρο των βασανιστηρίων βρέθηκαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) κι έστειλαν το μήνυμα ότι «οι προσδοκίες και τα οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα». Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Νίκος Τριανταφύλλου τόνισε στην ομιλία του: «Ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, να τιμήσουμε το λαό μας που καθολικά αντιστάθηκε στη χούντα. »Να παραδειγματίσουμε τους νέους, να συμπαρασταθούμε στους αγώνες τους, να τους ενισχύσουμε την πεποίθηση πως ο τροχός της ιστορίας γυρίζει με αγώνες και θυσίες. Να τους δείξουμε πως η κάθε εποχή έχει τις δικές της απαιτήσεις, να τους πείσουμε πως χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ.

»Σήμερα 38 χρόνια από την πτώση της χούντας γίνεται ξεκάθαρο πως οι προσδοκίες και τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα». Με αφορμή την επέτειο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Η ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

»Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να αγωνιστούμε δίπλα στο λαό για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο, σε κάθε χώρο δουλειάς και φοίτησης, σε κάθε γειτονιά, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, στα κοινωνικά αγαθά. »Τριάντα οκτώ χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τα μνημόνια μεταφράζονται σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους, στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας. »Ο δρόμος της λιτότητας και του αυταρχισμού εμφανίζεται ως μονόδρομος για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η δημοκρατία συρρικνώνεται, μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της νεοναζιστικής ακροδεξιάς και οι συνεχιζόμενες φασιστικές επιθέσεις σε συμπολίτες μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.

»Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος δήλωσε: «Είναι ιστορική ειρωνεία το γεγονός ότι η καλύτερη περίοδος της πατρίδας μας, η περίοδος της Μεταπολίτευσης, από την πτώση της δικτατορίας το 1974 μέχρι σήμερα, καταγράφεται στη συνείδηση της ελληνικής ιστορίας με την μορφή της βαθειάς κρίσης που ζούμε από το 2008.

»Η κρίση μας κάνει να νοσταλγούμε προγενέστερες φάσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, με τη σκέψη ότι έπρεπε τότε να λειτουργήσουμε ως Έθνος προληπτικά, και όχι φυσικά άλλες μαύρες περιόδους της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

»Τα τελευταία 38 χρόνια είναι, από κάθε άποψη -δημοκρατίας και θεσμών, δικαιωμάτων, ανάπτυξης, ασφάλειας και προόδου- τα πιο σταθερά και γόνιμα που έχει ζήσει η πατρίδα μας. Είναι τα χρόνια στα οποία γεφυρώθηκαν μεγάλοι εθνικοί διχασμοί και συγκροτήθηκε μία ισχυρή μεσαία τάξη. »Είναι όμως, ταυτόχρονα, και τα χρόνια της αδικαιολόγητης εθνικής αμεριμνησίας ως προς την ανάγκη να οικοδομήσουμε σε στέρεα βάση όλες τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

»Ο πιο ουσιαστικός τρόπος που έχουμε προκειμένου να τιμήσουμε τόσο τον αγώνα κατά της δικτατορίας όσο και τις ίδιες τις μεταπολιτευτικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού, είναι να ξεπεράσουμε ουσιαστικά και με ασφάλεια την κρίση. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται συναίνεση, συστράτευση και εθνική στρατηγική. Όχι δημαγωγίες, συνωμοσιολογία και λαϊκισμοί». Με πιο ισχυρή και δυνατή Δημοκρατία, με πολιτική ομαλότητα, αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, αντιμετωπίζεται η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε σήμερα, τονίζει η ΔΗΜΑΡ, σε μήνυμα της για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στο μήνυμα προστίθεται ότι «η Δημοκρατία για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται περιφρούρηση από όλους μας, τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες». Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ακόμη ότι «στεκόμαστε απέναντι στις φωνές του μίσους και της βίας που είναι πάντα φασιστική, τιμώντας όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα». Στο μήνυμα της, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει επίσης πώς τα 38 χρόνια δημοκρατίας διδάσκουν ότι «προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της χώρας είναι η ενότητα του λαού και των δημοκρατικών δυνάμεων». Το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν οι απεργοί χαλυβουργοί από την κυβέρνηση, τους κρατικούς μηχανισμούς και τα αστικά Μέσα, όπως αποδεικνύεται από τη μεταχείριση που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και πρωταρχικά οι άνεργοι.

»Τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία». Ο ΛΑΟΣ αναφέρει: «Πριν 38 χρόνια, υποδεχθήκαμε την επάνοδο της Δημοκρατίας, με αναμμένα κεριά και λαμπάδες, που αντανακλούσαν στις προσδοκίες μας. Σήμερα, με την εμπειρία όλων αυτών των ετών, όλες οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν πλήρως»...

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: