5.7.12

Για 50 λεπτά τα είπαν Σαμαράς - Τρόικα...


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους ελεγκτές της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου παρόντος του υπουργού Οικονομικών κυρίου Γιάννη Στουρνάρα

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στο... Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις επιφυλάξεις των γιατρών του, που θα προτιμούσαν να μείνει λίγο ακόμη στο σπίτι του, μετά την δύσκολη εγχείρηση στο μάτι του..


Στη συνάντηση έγινε μία πρώτη ανίχνευση προθέσεων που θα ληφθεί υπόψη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αρχίζουν αύριο στις 7.00 το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους της Τρόικας για την αποφασιστικότητά τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες των διαρθωτικών αλλαγών τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών και τον περιορισμό του δημόσιου τομέα καθώς επίσης και την φορολογική μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ενώ εξέφρασαν τη θέση ότι περικοπές θα προκύψουν από το κλείσιμο υπηρεσιών. Επέμειναν επίσης να μήν γίνουν περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και να μην επιβληθούν νέοι φόροι που θα είχαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ύφεση. Επίσης ζήτησαν να καταβάλλονται οι επιβαλλόμενοι φόροι σε περισσότερες δόσεις, καθώς τα ποσά είναι μεγάλα και ετέθη το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Προέταξαν επίσης την ανάγκη άμεσων ενεργειών για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η μείζον διαπραγμάτευση πάντως εκ των πραγμάτων μετατίθεται για αργότερα πιθανόν για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικας.

Τα συμπεράσματα από την συζήτηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα θα ληφθούν υπόψη και στο κείμενο της συμφωνίας των εκπροσώπων των τριών κομμάτων κ.κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη στο οποίο θα βασιστούν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι τρεις θα συνεδριάσουν και θα ολοκληρώσουν το κείμενο σήμερα. Χθες διαπραγματεύθηκαν τα βασικά ζητήματα και όπως λένε μένουν μόνο οι λεπτομέρειες.

Πέρα από τα οικονομικά θα περιλαμβάνονται θεσμικά ζητήματα τα προνόμια των βουλευτών και το αναδρομικό πόθεν έσχες των υπουργών από το 1974. Το θέμα του εκλογικού νόμου παραπέμπεται για αργότερα μαζί με την συνταγματική αναθεώρηση. Αγκάθι στην συζήτηση των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι το θέμα της επαναφοράς της μετενέργειας που προυποθέτει εκτεταμένες συλλογικές συμβάσεις και βάζει κυρίως η πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Επίσης συμβιβασμός αναζητείται στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Σαμαράς είχε κάνει σημαία του την κατάργηση του νόμου Ραγκούση που αρνούνται οι δύο άλλοι. Έτσι θα υπάρχει πρόβλεψη για “αντικατάσταση” στο προσεχές μέλλον του νόμου ενώ οι νέες διατάξεις θα είναι προιόν συμβιβασμού. Γενικές και επιφανειακές θα είναι και οι αναφορές στην εξωτερική πολιτική για την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί έκριναν ότι χρειάζεται εκτεταμένη συζήτηση.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: