18.7.12

Προσχέδιο για περικοπές 7,5 δισ. ευρώ κομίζει στο Μαξίμου ο Γ.Στουρνάρας...


Προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 11,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται βάσει Μνημονίου για τη διετία 2013- 2014, αναμένεται να επιδώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σήμερα στις ...
10 το πρωί, στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.


Στο συγκεκριμένο προσχέδιο δεν θα υπάρχει ανάλυση «κωδικό προς κωδικό» των προς περικοπή δαπανών, αλλά θα αναφέρεται ότι «θα εξοικονομηθούν τόσα από συντάξεις, τόσα από το εφάπαξ κ.λπ.», όπως ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Με βάση την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει, έως και στο «παρά πέντε» της άφιξης -την επόμενη εβδομάδα- της τρόικας στην Αθήνα, την προσπάθεια να συμπληρώσει το «πακέτο» των μέτρων με τα περίπου 4- 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία υπολείπονταν έως σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας, που θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών -Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)-, την Πέμπτη 26 Ιουλίου, θα παρουσιάσει δύο σενάρια για την υλοποίηση των 11,7 δισ. ευρώ.

Το πρώτο θα προβλέπει την εφαρμογή τους στη διετία 2013- 2014 (σύμφωνα και με το Μνημόνιο), ενώ το δεύτερο θα κατανέμει τα μέτρα σε τέσσερα έτη (2013- 2016). Η κυβέρνηση θα επιζητήσει την επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων σε μια τετραετία, αλλά, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρουσιάσει στην τρόικα ολοκληρωμένο και το πρώτο σενάριο.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να δώσει μάχη, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις τόσο για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όσο και για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων εφέτος, για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τις νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην παρούσα φάση και προκειμένου να αποφευχθούν ταμειακά προβλήματα, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι και η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας», για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: