5.7.12

Βενιζέλος: Αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα (BINTEO)...


Την ανάγκη ενός επικαιροποιημένου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου προγράμματος για τη χώρα μας λόγω της αλλαγής των μακροοικονομικών δεδομένων υπογράμμισε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη .... στρατηγική αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης που θα ακολουθηθεί στις συζητήσεις που αρχίζουν σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο το οποίο θα βρίσκεται σε συμφωνία με τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν για Ισπανία - Ιρλανδία μπορούν να εφαρμοστούν και για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο που αποτελούν όμοιες περιπτώσεις.

Αφετηρία, όπως είπε, είναι η ανάγκη επαναξιολόγησης των μακροοικονομικών προβλέψεων της τρόικας για το 2012 και τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2017.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, υποστήριξε ότι η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 είναι χωρίς νόημα. «Δεν μπορούν να γίνουν και δεν απαιτούνται ωμές απολύσεις στο δημόσιο», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στον κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, που όπως είπε μπορεί να αυστηροποιηθεί σε 1 προς 10.

Σηεμίωσε εξάλλου πως από το 2009 έως το 2012 υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 103.000 άτομα. Δεν υπάρχει «καμία αύξηση όπως γράφτηκε με αφορμή ανεπίσημο έγγραφο στελέχους της τρόικας που παρενέβη με ανεπίτρεπτο τρόπο και εκτός κάθε αρμοδιότητός του», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε στην ανάγκη να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις, τονίζοντας ότι κακώς ανεστάλησαν οι διαδικασίες τους τελευταίους τρεις προεκλογικούς μήνες. Μεταξύ άλλων είπε ότι ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει ούτε εκποίηση ούτε ξεπούλημα, σημαίνει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Επανέλαβε παράλληλα ότι Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, καθώς και ότι η χώρα έχει πλέον μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη σαφή πολιτική στήριξη των εταίρων της», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι η χώρα μας «δεν μπορεί να λειτουργεί ως εργαστήριο αποτυχίας των πολιτικών της ευρωζώνης», αλλά «πρέπει να λειτουργήσει ως εργαστήριο ανανέωσης των πολιτικών αυτών».

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε και πάλι στην πρότασή του για τη σύσταση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι όσοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν, αρκούνται στις προεκλογικές κραυγές και νομίζουν ότι ριζοσπαστισμός μπορεί να είναι ο συντηρητισμός, δεν βοηθούν τη χώρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: