14.7.12

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικά υψηλή η τιμή που πληρώνει η ΔΕΗ στον Μυτιληναίο και στον Λάτση...


Aπόσπασμα της δήλωσης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας, Θ. Πετράκου,
κατά την επίσκεψη του στο ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης:

«Δώδεκα χρόνια, λοιπόν, μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της ... αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δώδεκα χρόνια δηλαδή που έχει εφαρμοστεί ο νεοφιλελευθερισμός και όχι ο κρατισμός, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα άσχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι...


...ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα μέσα Ιουνίου έγραφαν: «Η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμεται πάνω απ’ την Ελλάδα» (euractiv.com).

Η ΔΕΗ, η οποία μέχρι το 2010 ήταν κερδοφόρα (558 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2010), από το 2011 λόγω των ρυθμίσεων για τη ΔΕΗ άρχισε να έχει ζημιές και προβλήματα ρευστότητας και γι’ αυτό αναγκάστηκε προ ημερών να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της παίρνοντας δάνειο 550 εκατ. ευρώ με 8,9% επιτόκιο. Και όλα αυτά, παρά την αύξηση των τιμολογίων στην οικιακή κατανάλωση κατά 12,6%.

Η βασική αιτία της κατάρρευσης είναι το ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών, επιδιώκοντας να μπουν ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με άνεση και ασφάλεια και να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη, δώσανε προκλητικά προνόμια στους μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι για παράδειγμα προκλητικά υψηλή η τιμή που πληρώνει η ΔΕΗ στον Μυτιληναίο και στον Λάτση και χαμηλή η τιμή που προμηθεύονται αυτοί από την ΔΕΗ.

Και αντί η συγκυβέρνηση, ν’ ασχοληθεί με τα οξύτατα προβλήματα στην αγορά ενέργειας που έχουν δημιουργηθεί από την απελευθέρωση και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των μεγαλο-ιδιωτών παραγωγών, προχωράει στην πλήρη απορρύθμιση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει την περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία έφτιαξαν γενιές και γενιές, στον κάθε ιδιώτη για να ωφεληθεί αυτός από την όποια κερδοφορία της ΔΕΗ.

Σχόλιο : Καμία αντίρρηση. Να εξεταστούν από την αρχή οι συμβάσεις συνεργασίας της ΔΕΗ με τρίτους αλλά δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία ανάλυση του να μην αναφέρει ούτε μια λέξη για τα υπερβολικά προνόμια που για δεκαετίας απολάμβαναν κι απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ.

Δεν είναι "αριστερός" όποιος κατηγορεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα και παράλληλα ανέχεται τη διαφθορά των απλών πολιτών.
parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: