5.7.12

Οι συσσωρευμένες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στο μικροσκόπιο της τρόικας


Η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Μνημονίου θα εξετασθεί σήμερα, Πέμπτη, στη συνάντηση του τεχνικού μεικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τους γενικούς γραμματείς του... Ζητούνται μεταρρυθμίσεις
υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλο και Γιάννη Ιωαννίδη.


Η τρόικα ήδη από το 2010 έχει διαγνώσει πως απαιτείται μεταρρύθμιση στις διοικητικές υπηρεσίες του δικαστικού τομέα στην Ελλάδα, εφόσον είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα.

Συγκεκριμένα, έχει εντοπίσει πως το σύστημα χαρακτηρίζεται από πολύπλοκες διαδικασίες που οδηγούν σε υπερβολικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων (πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ), με μεγάλο όγκο συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων παρά τον σχετικά μεγάλο αριθμό των δικαστηρίων και των δικαστών (σε σχέση με το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού).

Σύμφωνα με την τρόικα η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση:

Της εξάλειψης των υφιστάμενων συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων (για φορολογικές, αστικές και εμπορικές υποθέσεις).

Της ενθάρρυνσης ιδιωτών και επιχειρήσεων για προσφυγή σε εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Της εισαγωγής νέων εφαρμογών ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

Της αναθεώρησης του Ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Της εφαρμογής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: