27.7.12

Συρία: Ελικόπτερα βομβάρδισαν συνοικίες της πόλης Χαλέπι...


Πολλές συνοικίες της πόλης Χαλέπι βομβαρδίστηκαν το πρωί από ελικόπτερα των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες προετοιμάζουν την τελική επίθεση κατά των ανταρτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ...
ελικόπτερα βομβάρδισαν τις συνοικίες Σαλαχεντίν, Αλ-Αζαμιγέ, Μπουστάν ελ-Κασρ, Αλ-Μασάντ και Αλ-Σουκάρι.

Εξάλλου, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες στη συνοικία Αλ-Τζαμιλιγέ, στο κέντρο της πόλης, στη συνοικία Μαχατάτ Μπαγκντάντ και στην πλατεία Σαανταλάχ Αλ- Τζαμπίρι.

Στη συνοικία Σαλαχεντίν, εκατοντάδες αντάρτες πρετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση του στρατού.

Πολλά ελικόπτερα πετούν πάνω από τη συνοικία αυτή, οι κάτοικοι της οποίας-κυρίως γυναίκες και παιδιά- την εγκαταλείπουν μαζικά, συχνά με φορτηγά.

Χθες, 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν-84 πολίτες, 43 στρατιώτες και 37 αντάρτες- σ' ολόκληρη τη Συρία.

Η βουλευτής Ικλάς αλ-Μπαντάουι, η οποία αντιπροσωπεύει την επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα ότι αυτομόλησε στην Τουρκία.

Η Αλ-Μπαντάουι είναι το πρώτο μέλος του συριακού Κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από το Κόμμα Μπάαθ του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ, η οποία αποσκιρτά.

«Πήγα στην Τουρκία. Αποσκίρτησα από αυτό το τυραννικό καθεστώς εξαιτίας της καταστολής και του άγριου βασανισμού ενός έθνους που ζητεί το μίνιμουμ των δικαιωμάτων», δήλωσε η Ικλάς αλ-Μπαντάουι στο Sky News Arabia.

Η Αλ-Μπαντάουι, μητέρα 6 παιδιών ήταν μέλος του κόμματος Μπάαθ.

Πηγές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι στρατεύματα και τεθωρακισμένα συγκεντρώνονται γύρω από την πόλη Χαλέπι της βόρειας Συρίας για να καταπνίξουν την ένοπλη αντίσταση στο καθεστώς του Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, ιορδανικές και συριακές μονάδες αντάλλαξαν πυρά νωρίς το πρωί στα σύνορα των δύο χωρών σε ένα ακόμη επεισόδιο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Αμάν και της Δαμασκού.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Ιορδανίας, η «σύντομη» ανταλλαγή πυρών έγινε στην περιοχή Ταλ αλ Σιαχάμπ και προήλθε από την ενέργεια των συριακών δυνάμεων να πυροβολήσουν εναντίον μιας ομάδας περίπου 300 προσφύγων που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιορδανία.

Οι δυνάμεις της Ιορδανίας ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, δήλωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι για περίπου 10 λεπτά δόθηκε μάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ανέφερε ότι δύο Ιορδανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Αμάν αρνήθηκε, πάντως, ότι σημειώθηκε το ένοπλο επεισόδιο, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας άνοιξαν πυρ κατά των προσφύγων κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας, τραυματίζοντας αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί που υπέκυψε στα τραύματά του, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Το ένοπλο επεισόδιο σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας σύγκρουση της Συρίας και της Ιορδανίας και έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Αμάν, ότι έχει θέσει τις στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα σε κατάσταση επιφυλακής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: