6.7.12

«Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ταξιδέψει από την επόμενη μέρα αν…»...


Ακόμη και μέσα σε 24 ώρες θα μπορούσε να ταξιδέψει μετά την επέμβασή του για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αποφαίνονται ειδικοί επιστήμονες, εξηγώντας πως... ακριβώς θα μπορούσε αυτό να είχε συμβεί.



Ο Αντώνης Σαμαράς μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο νοσοκομείο Αττικόν θα χρειασθεί περίπου ένα μήνα για να μπορεί κανείς να πει ότι θα επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του έχοντας πιθανότατα και τη δυνατότητα να μπει σε αεροπλάνο και να ταξιδέψει.

Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι αν είχε ακολουθηθεί άλλη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος, τότε ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ταξιδέψει ακόμη και την επόμενη μέρα.
Τι επιλογές υπήρχαν και τι έγινε τελικά;

Εν μέσω κρίσιμων συζητήσεων και συνομιλιών, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να μένει εντός των τειχών για λόγους προστασίας της όρασής του.
Άλλωστε οι γιατροί του Αττικόν του έχουν απαγορεύσει ρητώς όχι μόνο να ταξιδέψει αεροπορικώς αλλά ακόμη και οδικώς προκειμένου να αποφύγει τη διαφορά πίεσης που θα του κόστιζε το δεξί του μάτι.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιστήμονες που σημειώνουν πως υπάρχουν κι άλλες τεχνικές αντιμετώπισης της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς που επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του εντός 24ωρών. Μέθοδοι που όμως έχουν άλλα μειονεκτήματα όπως το να πρέπει να ξαναμπεί κανείς στο χειρουργείο.

Ενδεικτικά τα όσα λέει ο χειρουργός οφθαλμίατρος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος Κανελλόπουλος: «Παρότι δεν μπορεί να κρίνει κανείς εάν δεν εξετάσει το περιστατικό, και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο τιμ που χειρίστηκε το πρόβλημα υγείας του πρωθυπουργού, υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Βέβαια στη χώρα μας δεν υπάρχει η κουλτούρα να συμβάλουν όλες οι υπάρχουσες επιστημονικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση ενός θέματος».

Και συνεχίζει ο κ.Κανελλόπουλος: «Τρείς είναι οι μέθοδοι με τις οποίες αντιμετωπίζεται η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η μία σχετίζεται με την τοποθέτηση σιλικόνης στο μάτι και όχι αερίου. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής μπορεί μέσα σε 24 ώρες να ταξιδέψει κανονικά και να μπει και σε αεροπλάνο και να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του. Μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να ξαναμπεί στο χειρουργείο για την αφαίρεση της σιλικόνης.

Στη δεύτερη μέθοδο χρησιμοποιείται αέριο ταχείας απορρόφησης το οποίος εντός 5 ημερών έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό ενώ η τρίτη, η οποία φαίνεται να έχει επιλεγεί στην περίπτωση του πρωθυπουργού, είναι αέριο βραδείας απορρόφησης το οποίο αργεί την αποθεραπεία. Αν είχε χρησιμοποιηθεί άλλη τεχνική πιθανώς ο Αντώνης Σαμαράς να μπορούσε να είχε ταξιδέψει αμέσως μέσα σε 24 ώρες» καταλήγει ο κ.Κανελλόπουλος.
iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: