4.7.12

Μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη...


Δείτε LIVE την παρουσίαση των αποτελεσμάτων...
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή για την ανθρωπότητα. Χρειάστηκε να περιμένουμε μισό αιώνα μέχρι Ερευνητές τουCERN να ανακοινώσουν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι ... εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζωνίου Χιγκς», ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.

Παράλληλα ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του δύο ερευνητικών ομάδων του CERN κοντά στη Γενεύη δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».

Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς. Επιπλέον, το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου πρέπει να φτάνει τα 5 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις είναι μόλις 0,00006%.

Σε βίντεο που εμφανίστηκε κατά λάθος στο δικτυακό τόπο του CERN, o εκπρόσωπος του CMS αναφέρει ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε διασπάται σε δυο φωτόνια, έχει ακέραιη ιδιοστροφορμή (spin) και έχει μάζα 130 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πρωτονίου – δηλαδή γύρω στα 121 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (Gev).

Δεν υπάρχουν σχόλια: