12.7.12

Η Θεσσαλονίκη θέλει το δίπολό της…


Τελικά, η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως δεν μπορεί να… ζήσει χωρίς τα δίπολα. Το καινούργιο, που έκανε την εμφάνισή του, προκαλεί ποικίλα σχόλια και αποτελεί θέμα συζήτησης και κουτσομπολιού όχι μόνο στους νεοδημοκρατικούς κύκλους, αλλά... και στο σύνολο των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων.

Μετά το δίπολο Π. Ψωμιάδη – Β. Παπαγεωργόπουλου, αιφνιδιαστικά ανέκυψε το δίπολο του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος των δυο ανδρών αρνούνται ότι υποβόσκει κάποια κόντρα, μετά τα όσα συνέβησαν στη σύσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με την πρόταση του υπουργού περί δημιουργίας συντονιστικού συμβουλίου για τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και τα καρφιά του αντιπεριφερειάρχη.
(«Yπάρχει η Μητροπολιτική Επιτροπή για τα θέματα της Θεσσαλονίκης, αλλά ο υπουργός είναι καινούργιος και ίσως να μην το γνωρίζει…», «ελπίζουμε ότι το ΥΜΑΘ θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και δεν θα αποτελεί πεδίο πελατειακών σχέσεων και επανεκλογής των υπουργών, όπως γινόταν στο παρελθόν»).

Ωστόσο, στη ΝΔ γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια… παρεξήγηση ή για μια διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης. Στελέχη της ΝΔ διαβλέπουν ότι δημιουργείται στην ουσία ένα νέο δίπολο και μια «κόντρα», με στόχευση τον άτυπο ρόλο του «Θεσσαλονικάρχη».

Είναι σαφές πως το ζήτημα σήκωσε ο αντιπεριφερειάρχης και ο υπουργός δεν απάντησε στα καρφιά. Ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση πως την επόμενη φορά η… σιγή θα πάει περίπατο. «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι έξυπνος σ’ αυτά τα παιχνίδια. Κάνει εδώ και καιρό προσπάθεια να αναδείξει το μητροπολιτικό ρόλο της Αντιπεριφέρειας και διεκδικεί το ρόλο του ανθρώπου που θα παλέψει για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, θα τα αναδείξει και θα αναδειχθεί μέσω αυτών. Επέλεξε με αυτή την τοποθέτησή του να αναβιώσει το παλιό δίπολο Ψωμιάδη – Παπαγεωργόπουλου. Οι κόντρες παίζουν στα ΜΜΕ και δίνουν δημοσιότητα, που συνήθως διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επί της ουσίας θέμα μπορεί και να μην υπάρχει, δεδομένου ότι ο κ. Καράογλου έκανε λόγο για ένα συντονιστικό άτυπο όργανο, που θα προωθήσει τα ζητήματα όλου του νομού, αλλά φέρεται να εννοούσε της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας έχει αρμοδιότητες μόνο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Όμως αυτό δεν έγινε ξεκάθαρο από τον υπουργό και μπροστά στο ενδεχόμενο… καπέλωμα, ξέσπασε η κόντρα.

Πληροφορίες από στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι ο εκνευρισμός που προκάλεσε η αντίδραση Τζιτζικώστα ήταν εμφανής στην πλευρά του υπουργού, ο οποίος όμως επέλεξε να μη μιλήσει, αλλά να περιμένει να ξεφουσκώσει το θέμα. Πλην όμως διευκρίνιζαν ότι «αν ξανατεθεί, ο υπουργός φέρεται αποφασισμένος να απαντήσει».

Την ίδια ώρα ένα άλλο δίπολο συνεχίζει τη διαμάχη του στις δικαστικές αίθουσες. Ο εν αργία περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έστειλε στα δικαστήρια τον περιφερειακό σύμβουλο και πρώην ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλο, για δηλώσεις του περί των αμμοληψιών στον Αξιό και ο δεύτερος αντέδρασε με την κατάθεση μήνυσης και αγωγής για δηλώσεις του κ. Ψωμιάδη περί τοποθετήσεών του για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Για τους δυο άνδρες, που συνεχίζουν την πολυετή σύγκρουσή τους, το φθινόπωρο θα είναι θερμό, έστω και στις κλιματιζόμενες αίθουσες των δικαστηρίων…
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: