28.7.12

ΚΥΠΡΟΣ:Νέος εξάψαλμος από Ορφανίδη - Αποκαλυπτικές επιστολές...


Λευκωσία: Πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει, επανέλαβε χθες ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος προσκλήθηκε και κατέθεσε τις απόψεις του σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Μιλώντας μετά τη... συνεδρία, η οποία ήταν κλειστή στους δημοσιογράφους, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «δεν αρμόζει να πω δημόσια τι είδους παρεμβάσεις έγιναν, ποιους επιχειρηματίες προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν και ποια συμφέροντα».

Υποστήριξε ότι όταν γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις αυτό αποτελεί ένδειξη αδυναμίας της πολιτείας η οποία, όπως ισχυρίστηκε, στο τέλος της ημέρας ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.

«Ένας λόγος», είπε ο κ. Ορφανίδης, «που δεν είμαι αρεστός είναι επειδή αρνήθηκα να εξυπηρετήσω οτιδήποτε από το συμφέρον του τόπου».

Ισχυρίστηκε ότι από πλευράς Κυβέρνησης έγινε ο χείριστος χειρισμός σε ό,τι αφορά στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιβάλει, όπως είπε, €4 δισ. ζημιές στις τράπεζες.

Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πώς προετοιμάστηκε ο Πρόεδρος γι’ αυτή τη Σύνοδο. «Ήταν τόσο ιστορικής σημασίας για την Κύπρο η απόφαση και θέλω να πιστεύω ότι προετοιμάστηκε» είπε. «Πιστεύω ότι μπορεί να το πήρε και για συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, όπως κάνει με άλλα ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι στις Συνόδους Κορυφής στα πλείστα θέματα υπάρχει βέτο, το οποίο μπορεί να θέσει ακόμα και μια μικρή χώρα, και να το χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό εργαλείο, όταν μια απόφαση που θα ληφθεί θα είναι γι’ αυτήν ζημιογόνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά. «Πιστεύω ότι οι ευθύνες είναι κάτι που στο τέλος της ημέρας είναι συλλογικό» συμπλήρωσε.

«Δεν πρέπει να αποποιούμαστε των συλλογικών μας ευθυνών, και ναι φυσικά και φέρω ευθύνη γιατί δεν κατάφερα, εφόσον ήμουν Διοικητής της ΚΤ, να πείσω την κυβέρνηση για ορθότερη πολιτική που θα περιόριζε τη ζημιά στον τόπο» είπε. Ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν €10 δισ., τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο νούμερο βάσει των στοιχείων που είχε η Κεντρική Τράπεζα μέχρι τον Απρίλιο.

«Ο Πρόεδρος έχει βεβαρημένο πρόγραμμα»

Σωρεία επιστολών του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσε στη Βουλή ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών. Μέσα από τις επιστολές αποκαλύπτεται ότι ο κ. Ορφανίδης από το 2009 ενημέρωνε λεπτομερώς τον Πρόεδρο, τόσο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία, όσο και για παρεμβάσεις στην Κεντρική, που δημιουργούσαν θεσμικούς κινδύνους για το κράτος.

Ο Πρόεδρος τερμάτισε τις συναντήσεις με το διοικητή από το 2009 και δεν συζήτησε μαζί του τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις που του υπέβαλλε γραπτώς, σε όλη τη διάρκεια, που μεσολάβησε από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης μέχρι την ημέρα που αποχώρησε, δηλαδή για τρία χρόνια. Κάθε φορά που επιδίωκε συνάντηση, η γραμματέας του Προέδρου απαντούσε: «Ο Πρόεδρος έχει πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα».

Με πίεζε να δώσω άδεια σε ρωσική τράπεζα

Ο Χαρίλαος Σταυράκης, επικαλούμενος επιθυμία του Προέδρου, με πίεζε να παρέμβω στη διαδικασία για να δοθεί άδεια σε ρωσική τράπεζα. «Προσωπική μου έρευνα έδειξε ότι αν ακολουθούσα τις υποδείξεις του υπουργού Οικονομικών τότε θα θίγονταν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η κατάσταση είναι κρίσιμη

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Επιβάλλεται τάχιστα η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου μεσοπρόθεσμης εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών», έγραφε στον Πρόεδρο ο Διοικητής, τον Δεκέμβριο του 2009, και ζητούσε συνάντηση για να συζητήσουν τι πρέπει να κάνουν. Όμως, δεν συναντήθηκαν ποτέ.

Πλημμελή άσκηση καθηκόντων που οδήγησε στο Μηχανισμό καταλογίζει ο Εκπρόσωπος στον Ορφανίδη

Για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του που οδήγησε την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης, επικρίνει τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Οσα ψέματα, όση αισχρότητα, όση εμπάθεια και κακία και αν επιστρατεύσει ο κ. Ορφανίδης, τίποτα δεν μπορεί να διαγράψει τις βαρύτατες ευθύνες που έχει για την κατάσταση που έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα και για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην κυπριακή οικονομία», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Ορφανίδης, προσθέτει, «αντί να προκαλεί με αυτό τον αισχρό τρόπο, καλείται να απολογηθεί στο λαό για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του που οδήγησε την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης».
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: