20.7.12

ΚΥΠΡΟΣ: Όλα επί τάπητος σε σύσκεψη στο Προεδρικό ενόψει της καθόδου της Τρόικας...


Λευκωσία: Σύσκεψη για την οικονομία ενόψει και της καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο...

υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον σνώτερο Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρο Σταυρινάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι στη σύσκεψη «έγινε μια σε βάθος ενημέρωση και ανασκόπηση που αφορά την κυπριακή οικονομία και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα».

Ερωτηθείς αν στη σύσκεψη συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε συζητήσει τα βασικά θέματα που έχουν να κάνουν και με την επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο και τα ζητήματα της συζήτησης και διαβούλευσης, ασφαλώς, με την Τρόικα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Τρόικα δεν έχει θέσει ακόμη τις θέσεις της. Αυτά θα τα δούμε από Δευτέρας, όταν η Τρόικα θα έρθει στην Κύπρο. Για αυτό να μη βιαζόμαστε αναφορικά με την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων».

Σχολιάζοντας την παρουσία του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην σύσκεψη, ο κ. Στεφάνου είπε πως «είναι φυσιολογικό να συμμετέχουν στη σύσκεψη και στις διαβουλεύσεις και επαφές με την Τρόικα, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί για την οικονομία, καθώς και για ζητήματα που είναι σημαντικά στοιχεία και σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, και όχι μόνον, που αποτελούν μέρος του γενικότερου οικοδομήματος της οικονομίας μιας χώρας».

Πρόσθεσε ότι «επειδή ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοδομήματος της οικονομίας είναι το τραπεζικό σύστημα -με τα γνωστά προβλήματα που παρουσιάζονται ένεκα της πολύ μεγάλης έκθεσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνεται σε μια σειρά από εκτιμήσεις και αναφορές τόσο των οίκων αξιολόγησης, όσο και θεσμικών Οργάνων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σήμερα ήταν παρών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου».

Κληθείς να πει αν στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε το ποσό που η κυβέρνηση θα θέσει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση κάνει τις δικές της εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία».

«Αυτά τα ζητήματα, ασφαλώς, θα τα συζητήσουμε και θα τα διαβουλευτούμε με την Τρόικα, όταν θα έρθει στην Κύπρο. Είναι φανερό ότι και η Τρόικα θα έχει τις δικές της εκτιμήσεις και αξιολογήσεις», είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί ακόμη το ποσό που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου απάντησε «και ούτε θα το ακούσετε, ούτε και θα δείτε καμιά άλλη χώρα -η οποία διαπραγματεύτηκε με το Μηχανισμό Στήριξης- να δημοσιοποιεί από προηγουμένως τις θέσεις της, τη διαπραγματευτική της τακτική και τις εκτιμήσεις της για σκοπούς που ο καθένας αντιλαμβάνεται γιατί».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας συζητήσαμε τα θέματα που άπτονται των θεμάτων που αφορούν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Κληθείς να πει αν το ποσό που θα διαπραγματευτεί η Κύπρος αφορά τις τράπεζες ή είναι μεγαλύτερο, ο κ. Στεφάνου συνέστησε υπομονή «ενόψει της καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα. Θεωρούμε ότι δεν είναι ορθό να αρχίσουμε τις δημόσιες δηλώσεις για αυτά τα ζητήματα».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κύπρος απευθύνθηκε στο Μηχανισμό Στήριξης για τους κινδύνους που δημιουργούνται στην κυπριακή οικονομία ένεκα της κατάστασης που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα με τη μεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονομία».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα χρήματα από την Τροικα θα δοθούν περί τα τέλη του χρόνου και ερωτηθείς αν το κράτος θα είναι σε θέση μέχρι τότε να καλύψει τις ανάγκες του, ο κ. Στεφάνου «αυτό είναι μια πληροφορία. Υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που μιλούν για πιο νωρίς. Αυτό θα το δούμε στην πορεία».

«Συν τω χρόνω», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση καταβάλλει πολύ συγκροτημένη προσπάθεια και κάνει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε να έχουμε την άνεση αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης των αναγκών του κράτους, των οικονομικών, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάρει η όποια διαβούλευση με το Μηχανισμό Στήριξης και ανάλογα με το πότε ο Μηχανισμός θα αρχίσει να απελευθερώνει βοήθεια και στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από πλευράς κράτους οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2014 υπολογίζονται γύρω στα €4,5 δισ. και ερωτηθείς αν η Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει τις εκτιμήσεις της για το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όπως και εμείς κάνουμε τις δικές μας τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, το ίδιο κάνει και η εποπτική αρχή για το τραπεζικό σύστημα που είναι η Κεντρική Τράπεζα».

«Τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αυτά τα οποία χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του κράτους μέχρι το τέλος του 2014 που αφορούν τα δάνεια και την αναχρηματοδότηση δανείων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για κάλυψη των αναγκών», είπε.

Πρόσθεσε ότι «όπως έχουμε πει η αναχρηματοδότηση των δανείων δεν προσθέτει στο δημόσιο χρέος και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το σημειώνουμε» σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός αποτελεί «ένα χαρτί στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τη διαβούλευση που θα γίνει με τον Μηχανισμό Στήριξης. Γιατί επιμένουμε ότι οι δημοσιονομικοί δείχτες της κυπριακής οικονομίας είναι σε καλή κατάσταση πάντοτε σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Ερωτηθείς ποίες είναι αυτές οι εκτιμήσεις που αφορούν το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες, είπε ότι «υπάρχουν αυτές οι εκτιμήσεις, απέφυγε ωστόσο να τις αποκαλύψει επειδή όπως είπε αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πριν από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Κληθείς να αιτιολογήσει τον χρονικό ορίζοντα του 2014 που θέτει η κυβέρνηση για κάλυψη των αναγκών του κράτους, είπε ότι «βάζουμε ένα λογικό χρονικό ορίζοντα διότι αντιλαμβάνεστε ότι η οικονομία δεν είναι στατική».

Όπως είπε «κανείς δεν προεξοφλεί ότι οι διεθνείς αγορές θα μείνουν κλειστές για την Κύπρο και μετά από το 2014, ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να βγαίνει στις διεθνείς αγορές για την χρηματοδότηση των αναγκών της και για την αναχρηματοδότηση των δανείων».

Ερωτηθείς από πού θα πάρει το κράτος τα 4,5 σιδ. ευρώ και αν αυτά τα χρήματα θα τα πάρει από τον Μηχανισμό, είπε ότι «όπως έχει ενημερώσει χθες ο Υπουργός Οικονομικών την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είμαστε ήδη σε επαφή με διάφορους τραπεζικούς οργανισμούς που είτε έχουμε δάνεια είτε μπορούμε να εξασφαλίσουμε δάνεια για να αναχρηματοδοτήσουμε αυτή την ανάγκη που υπάρχει».

Ερωτηθείς για το θέμα του ρωσικού δανείου, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε νεότερο γι΄ αυτό το θέμα. «Είμαστε ακόμη στην αναμονή».

Κληθείς να ξεκαθαρίσει εάν απευθυνόμαστε στο Μηχανισμό Στήριξης για κάλυψη των αναγκών των τραπεζών ή και για τις ανάγκες της οικονομίας, είπε ότι «εδώ υπάρχει μια σύγχυση την οποία εμείς προσπαθήσαμε να ξεδιαλύνουμε».

«Ο λόγος, η αιτία για να πάμε στον Μηχανισμό Στήριξης είναι η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτά τα κεφάλαια δεν υπάρχουν γι΄ αυτό και προσφεύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν λέμε ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας προσομοιάζει με την κατάσταση της Ιρλανδίας -πράγμα που έχει λεχθεί χθες και από τον κ. Αναστασιάδη - είναι ορθό».

Ανέφερε ότι η Ιρλανδία, η οποία είχε μια πολύ ισχυρή οικονομία που όλοι στην Ευρώπη είχαν ως παράδειγμα, αναγκάστηκε να ζητήσει στήριξη από τον Μηχανισμό λόγω του προβλήματος που είχε με τις τράπεζες και τα τοξικά προϊόντα που είχαν πάρει οι τράπεζες τότε.

«Εμείς είμαστε σε μια παρόμοια θέση. Επειδή ακριβώς οι κυπριακές τράπεζες εκτέθηκαν στην ελληνική οικονομία και με τα ελληνικά ομόλογα και όχι μόνο, και έχοντας υπόψη το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, τα προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις τράπεζες φυσιολογικά μετακυλούνται και στην οικονομία», είπε.

«Μιλούμε για την ανάγκη αναχρηματοδότησης δανεισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι το κράτος ανέκαθεν παίρνει ρευστότητα σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό δανεισμό κυρίως από τις τοπικές τράπεζες ή τις τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο. Άρα, και εδώ προκύπτουν ανάγκες χρηματοδοτικές για την κυπριακή οικονομία, τις οποίες ασφαλώς έχουμε μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισης μας όταν θα μιλήσουμε με τον Μηχανισμό Στήριξης. Από εκεί και πέρα όμως ακόμα πιο συγκεκριμένα πράγματα αυτά θα τα συζητήσουμε με τον Μηχανισμό», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: