16.7.12

Κρίσιμες αποφάσεις στο ραντεβού της Τετάρτης...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαρία Νταλιάνη
Τις πολιτικές αποφάσεις για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι το πακέτο των ισοδύναμων μέτρων, το νέο μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2013-2014 και το νοικοκύρεμα της δημόσιας διοίκησης με στόχο να μικρύνει κατά 30%, αναμένεται να λάβουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη της Τετάρτης.
Στην ίδια σύσκεψη αναμένεται να κλείσει το θέμα με...
τη στελέχωση της κρατικής μηχανής, ώστε να μη χαθεί χρόνος για τέτοιου τύπου εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την Τετάρτη οι τρεις εταίροι θα έχουν μπροστά τους δύο λίστες: τα ισοδύναμα και τον κατάλογο με τις προτάσεις των υπουργών για το νοικοκύρεμα των υπουργείων και τα πρόσωπα για τη στελέχωση του κρατικού τομέα. Τον κατάλογο με τα ισοδύναμα επεξεργάζονται οι Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει μαραθώνιες συσκέψεις για το θέμα αυτό, ενώ πολύ σοβαρά υπόψη θα ληφθούν οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Μερικές από αυτές είναι η καταβολή 50%-50% με την Εκκλησία του μισθολογικού κόστους των κληρικών και η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη σύνταξη.
Εξίσου σημαντικό με την εξεύρεση αποδεκτών ισοδυνάμων είναι το νοικοκύρεμα στον δημόσιο τομέα το οποίο αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς με επιστολή στους υπουργούς τούς καλεί να ετοιμάσουν συγκεκριμένο σχέδιο για το ποιες υπηρεσίες μπορούν να καταργηθούν, να συγχωνευτούν ή να αλλάξουν λειτουργία με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ορθότερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «είναι προφανές πως αν γίνουν όλα αυτά θα γλιτώσουμε απολύσεις, θα γίνουν οικονομίες και θα πλησιάσουμε περισσότερο στην ικανοποίηση των όρων των εταίρων».
Μία εβδομάδα προτού έρθει η τρόικα στην Αθήνα για να αξιολογήσει την εφαρμογή του προγράμματος, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς «θα βάλουν κάτω τις επιλογές που έχουν», δηλαδή τον κατάλογο με τα μέτρα που θα τους παρουσιάσει ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για να αποφασίσουν σε τι θα πουν «ναι» και σε τι «όχι». Στόχος, η αποφυγή περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς, η αποφυγή απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και η αποστολή καθαρού μηνύματος προς την τρόικα για τη βούληση να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές, ώστε να τεθεί η βάση της επαναδιαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: