26.7.12

«Αχ ρε… Βούλα! » ...


Από τότε που εμφανίστηκαν κι άρχισαν να εξαπλώνονται τα social media, πίστευα ότι ήταν κι ένας μεγεθυντικός καθρέφτης αγραμματοσύνης, αμορφωσιάς, ανωριμότητας, ελαφρομυαλιάς, αφέλειας, ανευθυνότητας, έλλειψης παιδείας έως και προβολής της βλακείας!

Δυστυχώς η...

περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου -και το λέω με πραγματική λύπη- είναι ένα παράδειγμα όλων αυτών! Γιατί ένα βλακώδες κείμενο στο Twitter «μαύρισε» το φωτεινό της πρόσωπο και τις επιτυχίες της κι έσβησε το σπουδαιότερο αθλητικό της όνειρο, τη συμμετοχή -γιατί όχι και πιθανή διάκριση- στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου!

Πέραν αυτού κατόρθωσε να γίνει αρνητική πρωταγωνίστρια σε πολυάριθμα σχόλια για ένα θέμα που δυστυχώς αναδεικνύει το πρόβλημα που κι εκείνη έθιξε στην προσπάθειά της να δικαιολογηθεί: ο αθλητής /η αθλήτρια είναι μόνο ένα καλογυμνασμένο κορμί, που πετυχαίνει πράγματα σ’ έναν αγωνιστικό χώρο και πέραν τούτου μυαλό και καρδιά σαν …άγραφο χαρτί;

Είμαι πρωταθλητής ή φημισμένος αθλητής σημαίνει ότι αποκομίζω τη δόξα και τα όποια άμεσα ή έμμεσα κέρδη και δεν ξέρω ή δεν νοιάζομαι για τίποτα γύρω μου;

Δηλ. ένα σφριγηλό και άξιο σώμα, που χαρίζει θέαμα και διακρίσεις στους αθλητικούς χώρους με το πνεύμα, τη σκέψη, να απουσιάζει παντελώς;

Δεν ξέρω αν η Παπαχρήστου ξέρει ή δεν ξέρει τι συμβαίνει γύρω της στην Ελλάδα, αν έχει την όποια πολιτική άποψη ή αν την εκφράζει ο κάθε Κασιδιάρης…

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έπεσε θύμα και της ανωριμότητάς της και της ελλιπέστατης παιδείας της και -δυστυχώς- της αδιαφορίας ή ανικανότητας όσων ανθρώπων βρέθηκαν γύρω της τόσα χρόνια που κάνει αθλητισμό να βελτιώσουν και να ωριμάσουν λίγο το χαρακτήρα της, να προσθέσουν δυο τρία θετικά πράγματα στην προσωπικότητά της!

Έγινε πρωταθλήτρια, απέκτησε ίματζ και προβολή αλλά πέραν τούτου τί; Έτσι δεν μπόρεσε καν να αξιολογήσει ότι ακόμη και η αναπαραγωγή κακόγουστων αστείων ή ανεκδότων από έναν πρωταθλητή και μάλιστα μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στο κατώφλι των Ολυμπιακών δεν μπορούν να εκληφθούν ως «δαίμων του πληκτρολογίου…».

Δεν σκέφτηκε καν ότι οι κακοτοπιές φέρνουν επικίνδυνα γλιστρήματα, που σε τσακίζουν!

Το «χτύπημα» είναι σίγουρα` οδυνηρό για τη Βούλα και τον προπονητή της, που θα πάρει κι ένα μερίδιο ευθύνης για το ανώριμο της αθλήτριάς του… Η τιμωρία -ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις κομμάτων ή προσώπων- είναι δικαιολογημένη ακόμη κι αν κριθεί (με ελαφρυντικά) βαρύτερη του… εγκλήματος!

Νομίζω ότι το θέμα πρέπει να κλείσει πριν ρίξει σκιές στην ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς… Ελπίζω να αποτελέσει για την Παπαχρήστου την αφορμή να καταλάβει ότι στο μυαλό της πρέπει να χωράνε πολλά άλλα πράγματα, εκτός απ΄τα σωστά βήματα και την τεχνική του άλματος. Για τους υπόλοιπους ανθρώπους του αθλητισμού μια καλή ευκαιρία να σκεφτούν ότι η προσπάθειά τους οφείλει να είναι πολύπλευρη, παιδευτική σε όλο το εύρος της έννοιας αυτής της λέξης!

ΥΓ. Δυστυχώς φαίνεται ότι αρκετοί στο χώρο του αθλητισμού μένουν μόνο στον όρο «παιδοτρίβης»…


Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Μέλος επιτροπής αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: