19.7.12

Αγωνία για τη δύσκολη άσκηση με την τρόικα...


Η επιθυμία Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη είναι να υπάρξει καλό κλίμα με τους εκπροσώπους της ώστε τα μέτρα να λειτουργήσουν σαν χαλί που να μας οδηγήσει στην επιμήκυνση και ένα αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο τον Σεπτέμβριο...
Του Δημήτρη.Μητρόπουλου
Παραφράζοντας τον Εριχ Μαρία Ρεμάρκ, ουδέν νεώτερον από το
μέτωπο της συγκυβέρνησης. Η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, με παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, απέδειξε ότι το κυβερνών σχήμα δεν εμφανίζει εσωτερικές αντιθέσεις ή αντιπαραθέσεις. Τρεις ώρες και βάλε εσωτερικής διαβούλευσης επιβεβαίωσαν ότι σιγά σιγά υλοποιείται ένας από τους βασικούς στόχους του Πρωθυπουργού: η ομογενοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε και χθες να μην κάνει καμία ανακοίνωση. Αφησε έτσι ελεύθερο το πεδίο στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Αμφότεροι έκαναν δηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και την εμπιστευτική ενημέρωση που είθισται να κάνει σε δημοσιογράφους. Με την αυτονόητη εξαίρεση των δηλώσεων του Σίμου Κεδίκογλου, η δημόσια εκπροσώπηση του κυβερνητικού σχήματος επαφίεται στους μειοψηφικούς εταίρους.
Η χθεσινή ήταν, πάντως, μια σημαντική ημέρα και μάλιστα ήδη πριν από την κατ' ιδίαν σύσκεψη στο Μαξίμου. Το πρωί το γραφείο Πρωθυπουργού ανακοίνωσε μια μακρά λίστα ονομάτων που θα στελεχώσουν θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων ή καταλαμβάνουν κρίσιμες καρέκλες του δημόσιου τομέα, όπως η ΕΥΠ. Τηρούνται ισορροπίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων και, βέβαια, οι αναγκαίες ποσοστώσεις. Για μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι πραγματικό επίτευγμα καθώς προκύπτει ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να προχωρήσει στις αντίστοιχες τοποθετήσεις και μοιρασιές η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Επονται οι τοποθετήσεις σε μεγάλους δημόσιους οργανισμούς όπως η ΔΕΗ, καθώς και άλλα κρίσιμα πόστα όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου θα γίνει η αναπλήρωση των κ.κ. Θωμόπουλου και Κύρκου. Ακολουθεί η ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση, θα περιλαμβάνει και «γάμους». Η αρχή θα γίνει με την Αγροτική, που θα είναι όμως ο καταλύτης για γενικότερες εξελίξεις. Είναι προφανές ότι η τρικομματική κυβέρνηση - με παίκτη αιχμής τον Στουρνάρα - θα πιλοτάρει τις εξελίξεις αυτές.
Πριν όμως από όλα αυτά, έρχεται η τρόικα και μάλιστα την άλλη εβδομάδα. Η συζήτηση που έγινε χθες στο Μαξίμου για τα οικονομικά κινήθηκε μεταξύ δημοσιονομικού ρεαλισμού - που τον εξέφρασε ο Στουρνάρας - και της ανάγκης για κοινωνική ευαισθησία στις παρεμβάσεις που ζήτησε - οι τρεις αρχηγοί. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει γραμμή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει όπως πρέπει τη δουλειά του. Το πολιτικό ζητούμενο είναι να αποφευχθούν τα νέα μέτρα για το 2012 πάση θυσία. Τα απέκλεισε απέξω ο Βαγγέλης Βενιζέλος και τα ξόρκισαν μέσα. Αλλά ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω πάνω από δύο δισ., υπάρχουν φωνές στις Βρυξέλλες που ζητούν πρόσθετες περικοπές για φέτος και ανάλογης τονικότητας είναι και η μουσική που έρχεται από το ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά τα 11,5 δισ. για το 2013-14, αυτά είναι μέτρα που θα ανακοινωθούν φέτος, αλλά θα υλοποιηθούν από του χρόνου. Το πνεύμα στη συνάντηση είναι ότι χωρίς πλαφόν στις συντάξεις «το πράγμα δεν βγαίνει». Η επιθυμία είναι να υπάρξει καλό κλίμα με την τρόικα ώστε τα μέτρα να λειτουργήσουν σαν χαλί που να μας πάει στην επιμήκυνση και ένα αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, να επιμερισθούν σε τέσσερα χρόνια πριν φθάσει η ώρα να υλοποιηθούν. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρωθυπουργικές επισκέψεις σε ξένες πρωτεύουσες _- ιδίως δε στο Βερολίνο - τοποθετούνται χρονικά για τον Σεπτέμβριο.
Παρ' όλα αυτά, η συγκυβέρνηση βγάζει συγκρατημένη αισιοδοξία και διάθεση υπέρβασης της διετίας, δηλαδή του ορίου των ευρωεκλογών του 2012. Η σχέση Βενιζέλου - Στουρνάρα οδηγείται προς ομαλοποίηση. Και το έδαφος για τη συνάντηση στο Μαξίμου προετοιμάστηκε με λεπτομερή ενημέρωση για τα δημοσιονομικά, που είχε ήδη γίνει από το υπουργείο Οικονομικών προς τους ενδιαφερόμενους...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: