14.7.12

Ισπανία: Διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων...


Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις κατά των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για τις 19 Ιουλίου και προειδοποιούν με προσφυγές στη... δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του 13ου μισθού -η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών-, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 6,3% φέτος και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνήσει η με την ΕΕ.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύωρες καθυστερήσεις στην κίνηση. Πολλοί φώναζαν συνθήματα όπως «περικοπές στους τραπεζίτες, όχι στους εργαζόμενους». Ο Πέδρο, ένας νοσοκόμος 41 ετών που συμμετείχε στην διαδήλωση, είπε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι επέδειξαν ανοχή για τον πρώτο γύρο περικοπών, διότι ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη. Αλλά αυτό έφθασε στο όριό του. Δεν μπορεί να είναι πάντοτε οι ίδιοι που πληρώνουν»...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: