11.7.12

Κώστας Τζαβάρας: «Όλες οι προτεραιότητες είναι ισάξιες»...


«Δεν θα ήθελα να πω ότι θα είμαι τέλειος στα καθήκοντά μου, αφού αυτή την ώρα είμαι θεατής του τοκετού μου ως Υπουργός Πολιτισμού». Με αυτά τα λόγια, έκανε την εισαγωγή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, στη... συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, αφού τόνισε ότι «ο Τύπος είναι ωφέλιμος και χρήσιμος για τη Δημοκρατία».

Αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς "Ο Πολιτισμός είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στην κρίση που περνάει η χώρα μας", είπε ο Κώστας Τζαβάρας υπογραμμίζοντας ότι στις βασικές προτεραιότητες εμπεριέχεται η προβολή και αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: της πνευματικής, της αξιακής και της λαϊκής μας παράδοσης, όπως αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Διασφάλιση Ανοιχτών Μουσείων

Προτεραιότητα, επίσης, θα δοθεί στη διασφάλιση Ανοιχτών Μουσείων, με ωράρια λειτουργίας που θα διευκολύνουν την επισκεψιμότητα και με ενισχυμένη ασφάλεια, χάρη σε αξιόπιστα συστήματα επιτήρησης, φύλαξης και προστασίας. "Όσο πληθαίνουν οι προσλήψεις τόσο θα ανοίγουν και τα ωράρια" είπε ο κ. Τζαβάρας, αναφέροντας ότι ετοιμάζει πρόταση για τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για επιτήρηση των Αρχαιολογικών χώρων με περιπολικά. Πρόγραμμα για το ωράριο υποσχέθηκε πως θα βγει εντός της εβδομάδας.

ΕΣΠΑ

"Ήρθα για να δημιουργήσω αλλά και να συνεχίσω αυτά που βρήκα σε φάση υλοποίησης, όπως τα 450 ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα, σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό 600.000.000 ευρώ", είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Πολιτιστική χορηγία

Εξετάζεται μεταρρύθμιση του Νόμου για την πολιτιστική χορηγία, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων από ιδιώτες. "Υπάρχουν υποψήφιοι χορηγοί τους οποίους αποτρέπει η γραφειοκρατία", ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.

Σύγχρονος πολιτισμός

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει οργανωμένη φροντίδα για τον σύγχρονο πολιτισμό (θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, ζωγραφική), για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ότι θα βγει νέα προκήρυξη και για τον κινηματογραφικό νόμο, που θα τροποποιηθεί προς το καλύτερο.

Μεταφορά του Υπουργείου

Εξετάζεται η περίπτωση να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της διασποράς των υπηρεσιών σε 17 διαφορετικά κτίρια, με ετήσιο κόστος 3.500.000 ευρώ.

Παραμονή προσώπων

Στις θέσεις τους παραμένουν, για να ολοκληρώσουν το έργο τους, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη καθώς και ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής.

Συγχώνευση και κληρονομιά

"Ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι στοιχεία του ίδιου πνεύματος και της ίδιας περιοχής, υπό αυτή την έννοια έγινε η συνένωση των δύο Υπουργείων αλλά και για να μειωθεί ο αριθμός των Υπουργών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός έχει όλες τις ίδιες αρμοδιότητες του Υπουργού Πολιτισμού" είπε ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος κλείνοντας τόνισε ότι "καμία από τις προτεραιότητες δεν θα επισκιάσει τις άλλες, όλες είναι ισάξιες. Δεν θα παραλείψω να σας πω, ότι κληρονομώ και μια δυσχέρεια που δημιούργησαν οι πριν από εμένα, λειτουργώντας ως "’γιοι Βασίληδες", μοιράζοντας ποσά χωρίς να τα έχουν".

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: