4.7.12

Τις προοπτικές της Κύπρου συζήτησε η Υπουργική Επιτροπή με την Τρόικα...


«Ξεσκονίζουν» τα πάντα τα κλιμάκια της...
Λευκωσία: Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή του Κράτους, ζήτησε η Λευκωσία από την Τρόικα, κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, αμέσως μετά τη ...
συνάντηση της Υπουργικής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Οικονομίας με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκε το ποσό που χρειάζεται ως οικονομική βοήθεια η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να δοθούν αριθμοί σ’ αυτή τη φάση της διαδικασίας».

«Ήταν η πρώτη μας συνάντηση και επομένως ήταν φυσιολογικό ότι σε μια τέτοια συνάντηση θα αναμέναμε ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουν τις εργασίες τους», ανέφερε.

«Αυτό που έχουμε εμείς επισημάνει είναι ότι αφού αξιολογήσουν την όλη κατάσταση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα πολιτικής και κοινωνικής συνοχής. Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μια υγιή οικονομία για πάρα πολλά χρόνια με εργατική ειρήνη και θα θέλαμε αυτή η κοινωνική συνοχή να συνεχίσει, αναγνωρίζοντας ότι κάποια προβλήματα έχουν προκύψει και κάποιες λύσεις θα πρέπει να προσφερθούν», είπε

Πρόσθεσε ότι έγινε ενημέρωση από την Τρόικα για το πρόγραμμα εργασίας που θα ακολουθήσει με στόχο τη συλλογή στοιχείων προκειμένου να λάβει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυπριακή οικονομία και να προχωρήσει σε συμπεράσματα.

Ο κ. Σιαρλή είπε πως η αντιπροσωπεία της Τρόικας έχει κάνει ήδη κάποιες επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και «σ' αυτό το στάδιο δεν γίνεται συζήτηση, απλώς εξασφαλίζουν πληροφόρηση», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι και η Τρόικα θεωρεί τις τράπεζες ως το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της Τρόικας θα επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

Σε ότι αφορά τις ανάγκες του Κράτους, ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι αριθμοί είναι πιο συγκεκριμένοι. Χρειαζόμαστε γύρω στα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 για κάλυψη των αναγκών που αφορούν αναχρηματοδότηση μέρους του δημοσίου χρέους που λήγει».

Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι «από την στιγμή που το ποσό αφορά επαναχρηματοδότηση δεν επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος».

«Θα ξοφλήσεις ένα χρέος με ένα άλλο χρέος», είπε και πρόσθεσε πως και σήμερα πληρώνουμε τόκους και στο μέλλον θα πληρώνουμε τόκους πάνω στα 4 δισ. για αυτή την περίοδο.

«Στην ουσία», συνέχισε, «πιθανώς να είναι και λιγότεροι οι τόκοι που θα πληρώνουμε αν εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση μέσω του EFSF, καθώς οι το επιτόκιο του ανέρχεται περίπου στο 3%».

Ερωτηθείς για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου που έχει εξασφαλίσει η Κύπρος, ο κ. Σιαρλή είπε πως αποπληρώνεται στο τέλος της πενταετίας και πως το μόνο πράγμα που καταβάλλεται τώρα είναι το επιτόκιο.

Σε ερώτηση αν η πολιτική συγκυρία επιτρέπει στην υιοθέτηση μέτρων που θα προταθούν, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι αλλαγές που πιθανώς να προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα, θα πρέπει να προωθηθούν μέχρι και τη Βουλή. «Τώρα, ποιες αλλαγές θα προκύψουν και τι συστάσεις θα υπάρξουν και τι θα προταθεί στη Βουλή, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολο για να προβλέψει κάποιος», είπε και εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι οι Κύπριοι πολιτικοί έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι βάζουν υπεράνω το εθνικό συμφέρον, ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία προσωπικά ότι στο τέλος της ημέρας ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου θα στηρίξει τα συμφέροντα του κράτους, και τα συμφέροντα του κράτους είναι να βρούμε μια πολιτική συνοχή μαζί με την Τρόικα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα διαδικαστικά ζητήματα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Τρόικα θα ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των στοιχείων την Παρασκευή» και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Η Τρόικα κατέληξε θα επανέλθει στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου για νέες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις ώστε μέχρι τα τέλη του μηνός να ολοκληρώσει την πρότασή της.

«Ξεσκονίζουν» τα πάντα

Οι επαφές του κλιμακίου της Τρόικας στη Λευκωσία άρχισαν από νωρίς το πρωί. Αρχικά συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών και τεχνοκράτες του Υπουργείου και στη συνέχεια με τα μέλη της αρμόδιας για θέματα Οικονομίας Υπουργικής Επιτροπής την οποία απαρτίζουν οι υπουργοί Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου, Βιμηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτη και υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Εισερχόμενος στο Υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης και ερωτηθείς αν το αντικείμενο της συνάντησης θα ήταν θέματα συνεργατισμού και ενέργειας, είπε αρχικά πως κλήθηκε να παραστεί στη συνάντηση από τον υπουργό Οικονομικών.

Πρόσθεσε πως έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες το Υπουργείο Εμπορίου και «αντιλαμβάνεστε», όπως είπε, «ότι αποτελούν και αυτά αντικείμενο συζήτησης».

Περισσότερο όμως, συμπλήρωσε, η συζήτηση είναι για τις προοπτικές της Κύπρου.

Η Τρόικα συναντήθηκε αργότερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου και το πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Στις 12:45 κλιμάκιο της Τρόικας είχε συνάντηση με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Παράλληλα άλλο κλιμάκιο βρίσκεται από το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα όπου το πρωί είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας. Στις 14:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, ενώ στις 15:00 έγινε συνάντηση και με τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Αύριο Πέμπτη, κλιμάκιο της Τρόικας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: