19.7.12

Εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών αναζητά το Υπουργείο Δικαιοσύνης...


Στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών έκτισης των ποινών προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές καθώς και στη ενοποίηση η κατάργηση πολλών Ειρηνοδικείων με κριτήριο την αποτελεσματικότητα τους και τον αριθμό έκδοσης αποφάσεων αναφέρθηκε σήμερα από την Λάρισα, ο...

υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Α Ρουπακιώτης. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός, χαρακτήρισε «εξευτελιστικό» τον προϋπολογισμό του υπουργείου που προΐσταται. Προϋπολογισμός που όπως παρατήρησε φέτος ανέρχεται σε 550 εκ ευρώ , εκ των οποίων το μέγιστο μέρος διατίθεται σε μισθούς, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ήταν 720 εκ ευρώ και πρόπερσι 930 εκ ευρώ.

Ο κ. Ρουπακιώτης μαζί με τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη επισκέφτηκαν, το Δικαστικό Μέγαρο, τον Δικηγορικό Σύλλογο και τι Φυλακές. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις σε φυλακές και δικαστήρια, είναι πολύ μεγάλες.

Ιδιαίτερα στα Δικαστήρια οι ελλείψεις αυτές αφορούν σε δικαστές και υπαλλήλους αλλά και σε ζητήματα μηχανοργάνωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση συνέπεια τόσο όσον αφορά στις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, όσο και στην έκδοση και προώθηση των αποφάσεων.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε δεν υπάρχουν πολλές οικονομικές δυνατότητες για την βελτίωση της κατάστασης άμεσα και ως εκ τούτου, όσον αφορά στο θέμα έλλειψης προσωπικού θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση μέσω των μετατάξεων. Ενώ, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα προωθηθούν λύσεις που αφορούν στα κτιριακά προβλήματα και την μηχανοργάνωση.

¨Όσον αφορά πάντως ειδικότερα την κατάσταση που επικρατεί στην Λάρισα, την χαρακτήρισε «ικανοποιητική» συγκριτικά με άλλες περιοχές και την απέδωσε στην καλή συνεργασία δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι θα καταργηθεί μεγάλος αριθμός Ειρηνοδικείων η θα ενοποιηθούν, έτσι ώστε να προκύψει και ένας αριθμός υπαλλήλων για να ενισχυθούν τα Ειρηνοδικεία που λειτουργούν. Υπάρχουν Ειρηνοδικεία, σχολίασε, που εκδίδουν 4-5 η 10 αποφάσεις τον χρόνο, αυτά δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών να λειτουργούν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε ότι άμεσα δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα ωστόσο, πρόσθεσε, «αν δείξουμε μεγαλύτερη φροντίδα, η Πολιτεία, οι Αρχές αλλά κυρίως καταλάβει και η κοινωνία επιτέλους ότι οι Φυλακές πρέπει να είναι μέσα στις φροντίδες της, τότε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.» Πάντως προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ο κ. Ρουπακιώτης, ανέφερε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες, είτε με ευρύτερη χρήση και των αγροτικών φυλακών είτε με την αναζήτηση εναλλακτικών μορφών και δυνατοτήτων έκτισης ποινών.

Συμπλήρωσε ότι «για να έχουμε ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κώδικα πρέπει και να εφαρμόζεται» κάτι που δεν συμβαίνει, όπως παρατήρησε, γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις δεκαετιών και δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες.

Εξάλλου σε ερώτημα σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγορών ο κ. Ρουπακιώτης σχολίασε ότι έχει απαντήσει άπειρες φορές στο συγκεκριμένο ερώτημα και δεν έχει να προσθέσει τίποτε άλλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: