3.7.12

Ράιχενμπαχ: Καλύψτε τις οφειλές σας...


Στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, επισήμανε ο... επικεφαλής της ομάδας δράσης (taskforce) της ΕΕ στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Το πρώτο βήμα (για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση) είναι να καταβληθούν τα καθυστερούμενα που έχουν συσσωρευτεί», υπογράμμισε σήμερα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.

Η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει επιφέρει μια εικονική πιστωτική συρρίκνωση για τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις χρηματαγορές και δυσκολεύονται να δανειστούν. Την ίδια ώρα, το κράτος, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υπό την απειλή της εξάντλησης των αποθεμάτων.

Όπως προειδοποιεί η ομάδα δράσης, η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων. Το επιτελείο της ΕΕ βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να δρομολογήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και τη γραφειοκρατία.

«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν δεν ξεπεραστεί η δυσχέρεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση», επισήμανε ο Ράιχενμπαχ.

Ο επικεφαλής της κοινοτικής ομάδας δράσης υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από ΕΕ για να στηριχθεί η Ελλάδα και για να αρθεί το πρόβλημα πρόσβασης σε κονδύλια. Για τον λόγο αυτό επεσήμανε ότι, τα μέτρα που θα προτείνει τους επόμενους μήνες η ομάδα δράσης πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και σημείωσε ότι περιμένει η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη.

Προτεραιότητες για το ελληνικό κράτος σύμφωνα με την ομάδα δράσης

- Διαχείριση των εσόδων: Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, καταβάλλεται κοινή προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων Δανών, Ολλανδών και Γάλλων. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελβετία.

- Δημόσιος τομέας: Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ αλλά και από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες να υπάρξει διυπουργική δομή για γρήγορη λήψη αποφάσεων κάτι που εξετάζεται από την ελληνική κυβέρνηση.

- Μείωση διοικητικού βάρους κατά 25%: Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με ΟΟΣΑ για μείωση των διοικητικών διαδικασιών σε 13 τομείς της Οικονομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 7 ετών, με στόχο να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25%.

- Συρρίκνωση γραφειοκρατίας: Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.

- Απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων: Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, εν τούτοις υπάρχει ακόμη καθυστέρηση σε σχέση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Για τον λόγο αυτό η Ομάδα Δράσης είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα.

- Ο έλεγχος των περιορισμών των επιχειρήσεων για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα: Θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις τομείς, οικοδομή, τουρισμός, λιανική και χονδρική πώληση. Ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και της Ομάδας Δράσης για αντιμετώπιση διαφόρων στρεβλώσεων στην αγορά λιανικής. Για τον λόγο αυτό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα εργαστεί τους επόμενους επτά μήνες για να γίνει ποιοτικός έλεγχος της νομοθεσίας και να αρθούν τα βασικά εμπόδια.

- Βελτίωση εξαγωγών: Έχει ήδη υποβληθεί από τον Απρίλιο έκθεση για τις διοικητικές πολυπλοκότητες, ιδιαίτερα στα σύνορα και στα τελωνεία. Στόχος είναι να μειωθούν οι άδειες και τα πιστοποιητικά από εκατοντάδες που είναι σήμερα σε λίγες δεκάδες μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, καταφθάνει στην Ελλάδα εντός του μήνα πολυμελής ομάδα τεχνοκρατών από την Ολλανδία για να δώσουν τις συμβουλές τους προς τον καλύτερο τρόπο δόμησης των εξαγωγών.

Από το πλεόνασμα των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου τομέα για να αποφευχθούν νέες προσλήψεις, όπως σχολίασε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Ράϊχενμπαχ, σε σχετική ερώτηση συνέδρου για το αν θα πρέπει η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα να συνοδεύεται από απολύσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι «το καθεστώς των δημοσιών υπαλλήλων είναι ένα ζήτημα υψηλά πολιτικό. Είναι καθήκον και υποχρέωση του κράτους να εκτελούνται οι υποθέσεις του από μόνιμους υπαλλήλους»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: