19.7.12

Το αποτύπωμα των Κινέζων είναι πλέον «ίσο» με των Ευρωπαίων..


Πριν από τρία χρόνια η Κίνα εκτόπισε και επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη λίστα των μεγαλύτερων ρυπαντών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Τώρα, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της αναδυόμενης υπερδύναμης να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, νέα... στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι το αποτύπωμα άνθρακα του μέσου Κινέζου έφθασε να ισούται με αυτό του Ευρωπαίου.

Τα δεδομένα για το κατά κεφαλήν αποτύπωμα της Κίνας αποτελούσαν το «ισχυρό χαρτί» του Πεκίνου έναντι όσων εξέφραζαν ανησυχίες για τη ραγδαία αύξηση των εκπομπών της. Τα επιχειρήματά της καταρρίπτει τώρα ανάλυση του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ολλανδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης, η οποία αντλεί πληροφορίες από τη βάση δεδομένων EDGAR. Η ανάλυση αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα και από την παραγωγή τσιμέντου.

Αύξηση 3% των εκπομπών διεθνώς

Το εύρημα για τις κινεζικές εκπομπές επισκιάζει μερικώς την παγκόσμια εικόνα αύξησης των εκπομπών κατά 3% μέσα στο 2011, μια εξέλιξη που υπονομεύει το στόχο για περιορισμό της ανόδου των μέσων θερμοκρασιών στους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. «Εάν η σημερινή διεθνής τάση αύξησης των εκπομπών CO2 συνεχιστεί, οι εκπομπές θα ξεπεράσουν συγκεντρωτικά το όριο μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες», αναφέρει στην έκθεσή του το JRC.

Μόνο από τις αρχές του αιώνα, η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί με 420 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Με βάση τους νέους υπολογισμούς, με την αύξηση του 2011 οι συνολικές εκπομπές ανήλθαν σε 34 δισεκατομμύρια τόνους.

Μάχη γιγάντων για την (αρνητική) πρωτιά

Σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, οι εκπομπές της Κίνας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 800 εκατομμύρια τόνους ή 9% σε σχέση με το 2010. Αντίθετα, οι εκπομπές CO2 των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκαν κατά 110 εκατομμύρια τόνους ή 2%. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα ευθύνεται για το 29% των εκπομπών παγκοσμίως και οι ΗΠΑ για το 16%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 11%. Ακολουθούν Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο έχει βάλει στόχο έως το 2020 να μειώσει τις εκπομπές ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40 με 45% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Και ενώ συλλογικά παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής διοξειδίου του άνθρακα, η Αυστραλία διατηρεί την πρωτιά ως προς τις κατά κεφαλήν εκπομπές με 19 τόνους το χρόνο...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: