30.7.12

Σωσίβιο η φοιτητική βίζα για Αυστραλία...


Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ
Σωσίβιο εξακολουθεί να είναι η φοιτητική βίζα για την Αυστραλία, μέσα στο οικονομικό τσουνάμι που δέρνει αλύπητα την Ελλάδα.
«Είναι ένας τρόπος να επιβιώσουν, αλλά και να βελτιώσουν τα προσόντα τους» θα πει η Ρούλα Τσιόλα, γενική διευθύντρια του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Βιομηχανικών Σπουδών, με εικοσαετή και πλέον πείρα στο χώρο, η οποία, όπως θα πει, έχει δει από κοντά, όλα τα...
κύματα των μεταναστών φοιτητών. Υπήρχε η εποχή της άνθισης όταν το 1998, μόνο από την Ινδονησία, ήταν 2.000 φοιτητές, όπως και αυτή της κάθετης πτώσης που προκάλεσαν οι περιοριστικοί όροι της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτοί που έχουν φέρει αλλαγές και στη σύνθεση των φοιτητών που έρχονται από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα σήμερα να ανοίγεται πολύ ευκολότερα ο δρόμος προς την Αυστραλία, με φοιτητική βίζα στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, ενώ η Κίνα εξακολουθεί να έρχεται πρώτη σε αριθμούς φοιτητών».

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΗΜΕΡΑ

«Οι περισσότεροι που έρχονται από την Ελλάδα με φοιτητική βίζα, στοχεύουν σε μεταπτυχιακές σπουδές» θα πει η Ρούλα Τσιόλα, η οποία ως εκπαιδευτικός με ειδικότητα την Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία, είναι υπεύθυνη και για τον σχεδιασμό της διδακτέας ύλης.

«Είναι γιατροί, νοσοκόμοι, φυσιοθεραπευτές, φυσικοί, οδοντοτεχνίτες, για να αναφερθώ, ενδεικτικά σε ορισμένους κλάδους».
Η ίδια θα πει ότι η κορύφωση της ζήτησης φοιτητικής βίζας, από την Ελλάδα προς την Αυστραλία, τις αρχές του 2011, συμβάδιζε με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη γενέτειρα: «Στην αρχή υπήρχε κάποια σύγχυση ως προς τις συνθήκες και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να έλθει κάποιος στην Αυστραλία για σπουδές. Μετά, όμως, την ενημέρωση του υπουργείου Μετανάστευσης, όπου δίνονται σαφείς οδηγίες και των δικών μας σχολών εδώ με ενημερωτικά σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία, που απευθύνονται στους Έλληνες τουρίστες, το τοπίο έχει αποκτήσει διαύγεια».

Μόνο στη Μελβούρνη, όπως θα μας πληροφορήσει η ίδια, υπάρχουν σήμερα 4–5 χιλιάδες τουρίστες.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και όποιος ενημερωθεί σωστά δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αντίθετα, έχει μπροστά του πολλές ευκαιρίες.
Πόσο εύκολο, όμως, είναι να επιβιώσει κάποιος που έρχεται με φοιτητική βίζα στην Αυστραλία;
«Τα προγράμματα των σχολών, όπως στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικών Σπουδών, έχουν αρκετή ευελιξία, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάζουν και να εργάζονται συγχρόνως. Έχουν το δικαίωμα, κατά τη διάρκεια των σχολικών περιόδων, να εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα και απεριόριστες ώρες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί γιατί τα μαθήματα γίνονται και τις νυχτερινές ώρες, όπως επίσης και το Σάββατο. Απλώς, πρέπει να υπάρχει σωστή διοργάνωση, από μέρους του φοιτητή».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδιαίτερα εκείνοι που έρχονται οικογενειακώς, θα πληροφορηθούμε στη συνέχεια.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που μένουν τρεις οικογένειες στο ίδιο σπίτι, όπως συνέβαινε δηλαδή με τη μαζική μετανάστευση. Όσοι, όμως, γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίσουν, έρχονται και ψυχολογικά προετοιμασμένοι» θα πει η Ρούλα Τσιόλα.
Εκείνοι που βρίσκονται σε απόγνωση, θα προσθέσει, είναι εκείνοι που δεν φρόντισαν να πάρουν τις σωστές πληροφορίες.

ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ

Στην κριτική που ακούγεται από διάφορες κατευθύνσεις, ότι στη δύσκολη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζει η γενέτειρα, η Αυστραλία παίρνει, για δεύτερη φορά μέσα σε 50 χρόνια τον ανθό της Ελλάδας, η Ρούλα Τσιόλα θα πει: «Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, γιατί οι περισσότεροι έχουν ως στόχο να γυρίσουν πίσω. Οι Ελλαδίτες είναι συνηθισμένοι σε άλλο τρόπο ζωής και δεν μπορούν εύκολα να ζήσουν στην Αυστραλία. Είναι ελάχιστοι αυτοί που έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους».

Η ίδια θα μας πληροφορήσει ότι η τουριστική βίζα μπορεί να μετατραπεί σε φοιτητική, αρκεί να γίνει αυτό πριν λήξει η προθεσμία των τριών μηνών και πριν ζητηθεί παράταση της άδειας παραμονής στη χώρα.

Οι κλάδοι που διδάσκονται στο Australian Industrial Systems Institute, που διευθύνει η Ρούλα Τσιόλα, είναι Επιχειρήσεις, Μηχανολογία, Οικοδομικές Σπουδές και Αγγλικά.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

«Η Αυστραλία, σίγουρα, δεν είναι ο επίγειος παράδεισος, που πιστεύουν λανθασμένα πολλοί στη γενέτειρα. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι προσφέρει λύσεις» θα πει ο γενικός διευθυντής του κολλεγίου ITHEA (Institute of Tertiary & Higher Education Australia), Παναγιώτης Ιασωνίδης.

Το ενδιαφέρον νέων από την Ελλάδα να έλθουν στην Αυστραλία, το διαπίστωσε ο ίδιος εδώ και δύο χρόνια.
«Πολλοί άρχισαν να τηλεφωνούν από τις αρχές του 2010, ζητώντας μια διέξοδο στην οικονομική και πολιτική κρίση της Ελλάδας, νέοι με σπουδές που ζητούσαν να κάνουν μεταπτυχιακά και άλλοι που ήθελαν να σπουδάσουν και να εργαστούν.

Η εικόνα δεν έχει αλλάξει πολύ σήμερα, αν εξαιρέσει κανείς ότι στις μέρες μας υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έρχονται στα τυφλά. Καθημερινά παίρνω τουλάχιστον δέκα τηλεφωνήματα ή ηλεκτρονικά μηνύματα από άτομα που ρωτούν ‘τι πρέπει να κάνω για να έλθω στην Αυστραλία’. Τους παραπέμπω στη σχετική ιστοσελίδα, όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες.

Επίσης, πηγαίνω αυτοπροσώπως στην Ελλάδα για ενημερωτικά σεμινάρια.
Αυτό που λέω είναι το εξής: Ελάτε πρώτα ως τουρίστες, αν μπορείτε, να δείτε αν σας ταιριάζει. Επίσης, αν δεν έχετε χρήματα, μην το επιχειρείτε. Αν δεν θέλετε πράγματι να σπουδάσετε μην έρχεστε. Αν δεν έχετε προσόντα μην έρχεστε. Κυρίως, αν δεν έχετε κάνει προεργασία, μην επιχειρείτε ένα τέτοιο ταξίδι».
Ο ίδιος θα πει ότι μια οικογένεια για να έλθει στην Αυστραλία θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει $1.300 τουλάχιστον την εβδομάδα για τους πρώτους έξι μήνες μέχρι να τακτοποιηθεί. Μέσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική ασφάλεια υγείας που είναι $300 για οικογένεια το εξάμηνο».
«Η Αυστραλία δεν είναι επίγειος παράδεισος, προσφέρει, όμως, λύσεις» θα πει ο Παναγιώτης Ιασωνίδης.

ΣΩΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
«Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει σωστή πληροφόρηση. Όσοι έρχονται με φοιτητική βίζα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν 20 ώρες την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και όσες θέλουν στις διακοπές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εργάζονται μέχρι και 70 ώρες, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το 80% των Ελλαδιτών φοιτητών μας είναι κάτω των 40 χρόνων. Από αυτούς το 20% είναι από την Ελλάδα».

Σε ερώτηση, αν υπάρχει, εκμετάλλευση των εργαζομένων φοιτητών από επιχειρηματίες της Μελβούρνης, όπως έχει κυκλοφορήσει κατά καιρούς, ο Παναγιώτης Ιασωνίδης θα πει: «Τα πράγματα δεν είναι μαύρα και άσπρα. Υπάρχουν και οι γκρίζες ζώνες. Είναι γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρηματίες και, μάλιστα, γνωστοί στην παροικία, εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις αυτές.

Για παράδειγμα, υπάρχει η περίπτωση ενός Ελλαδίτη πτυχιούχου μεταλλειολόγου που εργαζόταν σ’ ένα χασάπη ο οποίος αντί πληρωμής του έδινε κρέας! Ενός άλλου πάλι επιχειρηματία που έδινε ακάλυπτες επιταγές σε Έλληνες φοιτητές. Υπάρχουν διάφορα και δεν θα πρέπει να κλείσουμε το θέμα αυτό χωρίς να πούμε ότι, όντως, είναι πάρα πολλοί συμπάροικοι που προστατεύουν τους νεοφερμένους. Θα πρέπει να έχει κανείς τα μάτια του ανοιχτά και αν δεν είναι ικανοποιημένος με μια κατάσταση να κοιτάζει για εναλλακτικές λύσεις».

Τα μαθήματα που προσφέρει το κολλέγιο ITHEA είναι: Αγγλική Γλώσσα, Βρεφονηπιακές Σπουδές, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Διοίκηση Επιχειρήσεων.
«Ψάξτε, ρωτείστε, ενημερωθείτε, όσο καλύτερα μπορείτε», είναι το μήνυμα που δίνουν σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, τόσο η Ρούλα Τσιόλα όσο και ο Παναγιώτης Ιασωνίδης.
http://neoskosmos.com/news/el/node/24176?page=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: