26.7.12

Ολονύχτιο θρίλερ και παζάρια για τα μέτρα...


Δραματικές οι ώρες στο υπουργείο Εργασίας με τον Σαμαρά να πιέζει τον Γ. Βρούτση για δίκαιες παρεμβάσεις και τον υπουργό να δηλώνει ότι… δεν τον ενδιαφέρει εάν θα είναι ξανά βουλευτής. Άφωνοι στο Μαξίμου από... τη «βόμβα» Ρουμελιώτη.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από την άφιξη της τρόικας με το θρίλερ για τα νέα μέτρα να εκτυλίσσεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αφού το υπουργείο Εργασίας που - όπως όλα δείχνουν - θα σηκώσει το 50% της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2012 - ήτοι περίπου 5 δισ. ευρώ – παρέδωσε στον Πρωθυπουργό τρία σενάρια για την περικοπή συντάξεων κύριων και επικουρικών, επιδομάτων και άλλων λειτουργικών περικοπών, προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις για τα 11,7 δισ. ευρώ προς τους εταίρους και πιστωτές μας αλλά και προς τον Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Αντώνη Σαμαρά κομίζοντας όχι μόνο μηνύματα στήριξης αλλά και τελεσίγραφα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί τα επόμενα δυο 24ωρα στην Αθήνα αποκτά πολιτικό και όχι μόνον χαρακτήρα αφού η Ουάσιγκτον δια του Τσαρλς Κόλλινς εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη και θορυβημένη για τα σενάρια που θέλουν τους ευρωπαίους να ζητούν εδώ και τώρα νέα μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση στην Ελλάδα σε μία στιγμή που ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, του οποίου το όνομα είχε ακουστεί όταν η Ελλάδα… έψαχνε Πρωθυπουργό, παραδέχθηκε δημοσίως στους New York Times ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξ’ αρχής ότι το πρόγραμμα που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί «καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»…

Η παραδοχή αυτή άφησε πολλούς… άφωνους στο Μέγαρο Μαξίμου αφού προέρχεται από έναν άνθρωπο που γνωρίζει εκ των έσω τις συζητήσεις που έγιναν εξ’ αρχής για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ με την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και επί της ουσίας η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται να «κουμπώσει» απόλυτα με τα όσα έλεγε προεκλογικά ο Σαμαράς ακόμη και εντός του ΕΛΚ ότι «η συνταγή θα σκοτώσει εν τέλει τον ασθενή που ακούει στο όνομα Ελλάδα».

Στη σκιά αυτών των ιδιαίτερα ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ε.Ε. ο κ. Σαμαράς καλείται το μεσημέρι να παρουσιάσει στους Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη το συγκεκριμένο πλαίσιο των μέτρων που θα προέλθουν από τις περικοπές στο υπουργείο Εργασίας με τα σενάρια για το πλαφόν στις συντάξεις ως τα 2.300 ευρώ να έχουν γίνει από χθες το βράδυ περίπου κάτι ως βεβαιότητα. Οι πληροφορίες, ωστόσο, από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι στα χέρια των πολιτικών αρχηγών θα παραδοθεί ένα «γενικό πλαίσιο» των παρεμβάσεων που δεν θα ξεπερνά τις δέκα σελίδες αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά είχαν απόλυτη γνώση των όσων θα τους παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

«Να μην πειραχτούν οι ασθενέστεροι» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στον κ. Βρούτση πριν ο τελευταίος βγει από το Μέγαρο Μαξίμου και κατευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βρούτσης το απόγευμα συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για την επεξεργασία των προτάσεων που θα συζητηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να λαμβάνεται σε καμία περίπτωση υπόψη το σενάριο της επιμήκυνσης – σενάριο το οποίο δεν εξετάζεται ούτε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους έως τώρα υπολογισμούς των μέτρων από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο και αφού πρώτα έχει συνταχθεί η έκθεση της τρόικας.

Ο κ. Βρούτσης έλεγε αργότερα σε συνεργάτες του ότι… θα λάβει επώδυνες αποφάσεις ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκλεγεί και πάλι βουλευτής, αποτυπώνοντας έτσι την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση λίγο πριν από την άφιξη της τρόικας και τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κομισιόν ο οποίος παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη στήριξη που αναμένει η Αθήνα, εμφανίζεται αποφασισμένος να διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια παρέκκλισης από το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: