27.7.12

Οι Γάλλοι να μάθουν το... σαβουάρ βιβρ...


Διαφημιστική καμπάνια τούς καλεί να θυμηθούν τους τρόπους τους...
Παρίσι, Γαλλία
Όσοι έχουν επισκεφθεί το Παρίσι, μάλλον θα έχουν έρθει αντιμέτωποι με την άσχημη και αγενή συμπεριφορά των κατοίκων του. Αυτό φαίνεται να έλαβε υπόψη, καθυστερημένα βέβαια για πολλούς, ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών του Παρισιού και καλεί μέσω ...
διαφημιστικής καμπάνιας τους κατοίκους της πόλης να επιδεικνύουν μια περισσότερο κόσμια συμπεριφορά, όταν κυκλοφορούν δημοσίως.

Ο RATP αποφάσισε, με χιουμοριστικό τρόπο, να «εκπαιδεύσει» τους Γάλλους στο πώς να συμπεριφέρονται παρομοιάζοντάς τους με… ζώα σε αφίσες που προβάλλονται στους σταθμούς του μετρό σε όλη την πόλη. Σε μερικές από αυτές, παρουσιάζεται μία… κότα να φωνάζει πολύ δυνατά μιλώντας στο κινητό της τηλέφωνο ενοχλώντας τους υπόλοιπους που βρίσκονται στο ίδιο λεωφορείο, ένα βουβάλι να σπρώχνει κόσμο προσπαθώντας να επιβιβαστεί στον συρμό καθώς και άλλα ζώα να ενοχλούν γενικά τους παρευρισκόμενους με την ομολογουμένως ενοχλητική συμπεριφορά τους.

Ο οργανισμός δημιούργησε επίσης και σχετική ιστοσελίδα στην οποία θα μπορούν να καταφεύγουν και να καταθέτουν τα παράπονά τους όσοι γίνονται μάρτυρες της ενοχλητικής συμπεριφοράς των Παριζιάνων, οι οποίοι σε έρευνα που διεξήχθη πριν δύο χρόνια είχαν ανακηρυχθεί μαζί με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους ως οι πιο αγενείς Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η RATP αυτή τη φορά, το 63% των ερωτηθέντων που παραδέχθηκαν την «ταμπέλα» του αγενή που τους αποδίδεται δήλωσαν ότι οι διαφημιστικές αφίσες τους έκαναν να αναλογιστούν και τη δική τους συμπεριφορά όταν χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία. Ακόμη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 97% των επιβατών έχει γίνει μάρτυρας «απολίτιστης» συμπεριφοράς στα λεωφορεία και στο μετρό.
Η απωθητική συμπεριφορά των Γάλλων καταγράφεται επίσης και σε λίστα όπου παρουσιάζονται οι δέκα πιο ενοχλητικές συνήθειές τους, όπως το να ακούνε πολύ δυνατά μουσική, να ακουμπούν τα πόδια τους στις θέσεις των επιβατών, να τρώνε δημοσίως με ανοιχτό το στόμα και να πετούν κάτω τα σκουπίδια τους, να βωμολοχούν αδιακρίτως ή και το να πηδούν τις μπάρες στις εισόδους των σταθμών προκειμένου να μην πληρώσουν εισιτήριο.

Οι εμπνευστές της εκστρατείας δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο την κακή συμπεριφορά με πολλούς από τους πολίτες, πάντως, να θεωρούν ότι έφτασε μάλλον αργά και το…κακό έχει ήδη γίνει...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: