2.7.12

«Στοπ» στο Αλτσχάιμερ...


Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μας προστατεύσει από την άνοια, η συνηθέστερη αιτία της οποίας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους, δεν ...
παρουσίασαν άνοια με το πέρασμα του χρόνου.
Η ήπια νοητική διαταραχή αποτελεί την «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στην αφηρημάδα και στη νοσηρότητα. Επί τη ουσία είναι η ύπαρξη προβλημάτων με τη μνήμη τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επέμβουν στην καθημερινότητά του.

Μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια νοητική διαταραχή πρωτοεκδηλώνεται στους 40άρηδες και 50άρηδες και φτάνει να προσβάλλει τον ένα στους πέντε 60άρηδες.
Οι ειδικοί την μελετούν επισταμένα επειδή την θεωρούν προειδοποιητική ένδειξη πως ο εγκέφαλος έχει αρχίσει να εκφυλίζεται και υπάρχει κίνδυνος άνοιας.
Μελέτες έχουν δείξει οι μισοί πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσουν τελικά άνοια, ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί περνούν φυσιολογικά τη ζωή τους και οι άλλοι μισοί βλέπουν την μνήμη τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, παρακολούθησαν 124 εθελοντές, ηλικίας 65 έως 88 ετών, ελέγχοντας τα επίπεδα καφεΐνης και την νοητική ικανότητά τους επί δύο έως τέσσερα χρόνια.

Τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα όσων τελικά εκδήλωσαν άνοια ήταν κατά 51% χαμηλότερα απ’ ό,τι σε εκείνους που δεν παρουσίασαν σοβαρή απώλεια της μνήμης τους.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Alzheimer's Disease», ο καφές ήταν σχεδόν η μοναδική πηγή καφεΐνης στους εθελοντές με σταθερή ήπια νοητική διαταραχή.

Και συμπληρώνουν: «Η παρούσα μελέτη παρέχει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι η πρόσληψη καφεΐνης/καφέ σχετίζεται με μείωση τουλάχιστον του κινδύνου άνοιας ή καθυστέρηση της έναρξής της, ιδίως σε άτομα που ήδη πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή». Και τουλάχιστον για την περίοδο των τεσσάρων ετών της μελέτης, «τα επίπεδα καφεΐνης συσχετίσθηκαν με πλήρη αποφυγή της εξέλιξης της απώλειας μνήμης».
http://neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: