29.7.12

Μυστική έκθεση για νέο «κούρεμα»...


«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» λέει το ΔΝΤ σε έκθεση που παρέδωσε στον Όλι Ρεν
Με ή χωρίς δημόσια παραδοχή, η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος έχει ξεκινήσει στο... παρασκήνιο.

Το ΔΝΤ, διά των συνδέσμων του στην Ευρώπη, κατέστησε σαφές στην Κομισιόν και τους εταίρους ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» και ως εκ τούτου απαιτείται παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Η εσωτερική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, δόθηκε στα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών, στον Επίτροπο Όλι Ρεν, ετέθη την περασμένη Τετάρτη στη διάθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων και μπήκε στην ατζέντα του προέδρου Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε τους προβληματισμούς της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.

Το εκτελεστικό ταμείο του ΔΝΤ καλεί τους εταίρους ή να βρουν λύση ή αν λύσουν το πρόγραμμα και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

Όσο για τα σενάρια που κυριαρχούν στις Βρυξέλλες για τις επόμενες εξελίξεις, όπως αποκαλύπτει η Real News, αυτά είναι δύο, ένα καλό και ένα κακό.

Το κακό σενάριο
Αν παρά τον επιπλέον χρόνο προσαρμογής η κυβέρνηση δεν φέρει ορατά αποτελέσματα, η ελληνική υπόθεση θα κλείσει άδοξα.

Με μια αρνητική έκθεση η εταίροι θα διασπαστούν στο Συμβούλιο, δεν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα και θα ζητήσει τη διεθνή προστασία για να διακανονιστούν οι οφειλές της χώρας προς αυτό. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

Το καλό σενάριο
Αν η κυβέρνηση καταφέρει να δρομολογήσει όλα όσα συμφώνησε με την τρόικα, τότε οι ελεγκτές θα συγγράψουν μια έκθεση με την οποία θα εισηγούνται τη συνέχιση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης για το 2015 και οι Βρυξέλλες, έχοντας ολοκληρώσει την τραπεζική εποπτεία μέσω ΕΚΤ, θα υποσχεθούν ότι θα εντάξουν τα 50 δισ. του ελληνικού δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο απευθείας πρόγραμμα του μόνιμου μηχανισμού (ESM).

Το ΔΝΤ θα συναινέσει και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δεχθεί κούρεμα από 20% έως 25% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: