29.7.12

Φορολογική αμνηστία άμα δηλώσεις όσα έχεις, όπου τα έχεις ...


Μ' έναν πολύ μικρό φόρο (της τάξεως του 10% πιθανότατα) θα φορολογηθούν καταθέσεις, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που παρέμεναν άγνωστα στις φορολογικές αρχές. Το σχέδιο θα... δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογούμενους για να δηλώσουν τα κρυφά εισοδήματα που είχαν αποκρύψει από την Εφορία για να γλιτώσουν μελλοντικά από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις «πόθεν έσχες», που θα διενεργούνται με την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος. Ετσι, ευελπιστούν στο υπουργείο Οικονομικών να εισπράξουν άμεσα έσοδα ύψους μερικών δισεκατομμυρίων, καθώς πολλαπλάσια θεωρούνται η παραοικονομία και το «μαύρο χρήμα» ή οι αδήλωτες περιουσίες που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα (ή έφυγαν από αυτή).

Το ηλεκτρονικό μάτι στις περιουσίες των Ελλήνων βρίσκεται στα σκαριά. Η βάση δεδομένων του θα δημιουργηθεί το φθινόπωρο ή στα τέλη του έτους, για να ενεργοποιηθεί το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα προταθεί στους πολίτες να δεχτούν να φορολογηθούν με έναν χαμηλό συντελεστή για την περιουσία που δεν εμφάνιζαν στην Εφορία, προτού το υπουργείο Οικονομικών τους εντοπίσει με τις διασταυρώσεις και τους επιβάλει φόρο έως 40% (ως εισόδημα που δεν δηλώθηκε) ή ακόμα και την ποινή της κατάσχεσης, με τις διατάξεις περί «μαύρου χρήματος».

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως υπάρχει αρκετό αδήλωτο χρήμα, ακόμα και από νόμιμες δραστηριότητες, που δεν μπορεί να κινηθεί στην οικονομία. Για παράδειγμα, το τίμημα από πωλήσεις ακινήτων που κατά κόρον δηλωνόταν στη χαμηλή αντικειμενική αξία που αναγραφόταν στα συμβόλαια, αντί της πραγματικής εμπορικής που γινόταν η συναλλαγή. Τα χρήματα αυτά μπορεί να ξεκινούν από μερικές δεκάδες χιλιάδες ή να φτάνουν και σε εκατομμύρια ευρώ ανά περίπτωση και με την ισχύουσα νομοθεσία «καίνε» τους κατόχους τους, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους. Ετσι, μένουν «θαμμένα» όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: