11.7.12

Συνάντηση Βρούτση-ΓΣΕΕ για τα εργασιακά...


Με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συνεχίζεται σήμερα ο διάλογος για τα εργασιακά, μετά τον χθεσινό πρώτο κύκλο επαφών Γιάννη Βρούτση με τους εργοδοτικούς φορείς. Χθες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προανήγγειλε ότι «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα...
συνεχιστούν» και ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών, με διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων


Παράλληλα, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει γενική απεργία σε ανοικτή ημερομηνία, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των αντίστοιχων ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ με αφορμή τις σχεδιαζόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ συμφωνήθηκε ακόμη να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στη διοργάνωση συλλαλητηρίου και συγκέντρωσης στη διάρκεια της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επιφυλάξεις,πάντως, για το εύρος των παρεμβάσεων που μπορεί να γίνουν στα εργασιακά δεδομένων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης εκφράστηκαν κατά τις χθεσινές συναντήσεις των εργοδοτικών φορέων με τον υπουργό Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του βασικού μισθού στα επίπεδα πριν από τη μείωση του 22%, και της διατήρησης της ισχύος της μετενέργειας. Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε παράλληλα «απόλυτη προτεραιότητα», την αντιμετώπιση της «κοινωνικής μάστιγας της ανεργίας».

Επιπλέον, ο ΣΕΒ κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα γύρω από τα εργασιακά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, κατέθεσε την πρόταση της Συνομοσπονδίας για επαναφορά των κατώτατων αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα και «πάγωμα» μισθών για μία τριετία.

Τέλος, το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ζήτησε ένα νέο εργασιακό πλαίσιο με πρώτα βήματα:

- Την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011, που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.

- Την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την κυβέρνηση.

Και

- Την επανεξέταση του καθεστώτος της διαιτησίας και διαμεσολάβησης σε ποιο ορθολογική βάση.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: