5.7.12

Πονοκέφαλοι...




Δηµήτρης Μητρόπουλος

ΛΕΝΕ πως, αν η εξουσία φθείρει, η έλλειψη εξουσίας φθείρει πολύ περισσότερο. Από το 2000, όταν μπήκε με το δεξί στην πολιτική εκλεγόμενος πρώτος στη Β’ Αθηνών, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τα έχει... ζήσει όλα. Αντιπολίτευση, κυβέρνηση, υπουργικό χαρτοφυλάκιο, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ή εκπρόσωπος του κόμματος. Εκεί που άλλοι έμειναν στον δρόμο τα τελευταία χρόνια, αυτός είναι πάλι υπουργός – και μάλιστα Εθνικής Αμυνας. Στη διαδρομή όμως κάτι έχει αλλάξει. Οι υπουργικές καρέκλες είναι πια για τους φακίρηδες της πολιτικής. Από μια πλευρά, είναι μάλιστα προτιμότερο να επικρίνεις την κυβέρνηση από τα έδρανα της αντιπολίτευσης παρά να έχεις την εξουσία – και να είσαι διαρκώς υπόλογος γι’ αυτήν – χωρίς όμως τα μέσα για να την ασκήσεις.

ΤΟ υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν από τα φιλέτα της κυβέρνησης. Το ήθελαν όλοι. Και το πήραν – ονόματα δεν λέμε – όλοι εκείνοι που οι Πρωθυπουργοί ήθελαν να τους έχουν ευχαριστημένους. Το χαρτοφυλάκιο τα είχε όλα. Πρεστίζ και παρελάσεις. Πλατιά εκλογική πελατεία – ιδίως για τη ΝΔ – δεδομένου του αριθμού των ενστόλων. Κονδύλια και εξοπλισμούς. Αμυντική διπλωματία στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν έχει, άλλωστε, κανείς την πιθανότητα να τρακάρει σε ασανσέρ τους πρεσβευτές των «μεγάλων» ξένων χωρών είναι στον ανελκυστήρα του ΓΕΝ που οδηγεί στον τέταρτο όροφο, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Μόνη ανησυχία ήταν κάνα θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους. Αλλά ακόμη και η σύγκρουση των F-16 στον αέρα πάνω από την Κρήτη τον Μάιο του 2006 απέδειξε ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν αφήσει πια πολύ πίσω τα σύννεφα των Ιμίων.

ΕΙΝΑΙ κάτω από το σύννεφο της κρίσης που βρήκε το Πεντάγωνο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει – με το καλημέρα σας – δύο πονοκεφάλους. Ο πρώτος αφορά το δεύτερο Μνημόνιο. Αυτό κόβει άλλο ένα 10%-12% από τα ειδικά μισθολόγια και συμπιέζει περαιτέρω τους ένστολους. Η νέα κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει την περικοπή. Καθώς αυτή είναι ήδη συμφωνημένη, πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Ο Παναγιωτόπουλος είχε λοιπόν ήδη μια συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Κι έχει κάνει πολλές συσκέψεις στο υπουργείο του, ξεσκονίζοντας δαπάνες και κωδικούς κονδυλίων για να δει τι μπορεί να κάνει. Προχθές, μετά την ορκωμοσία στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, προσφέρθηκε από τους αρχηγούς το γνωστό αναψυκτικό. Ο Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να τα πει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα. Ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων – και άλλοτε υπουργός Αμυνας – ο Παπούλιας συμμερίστηκε την άποψη του υπουργού ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά η αριθμητική του προϋπολογισμού σε εποχές Μνημονίου δεν είναι παίξε-γέλασε.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει κι αυτός το ίδιο ζόρι που πέρασαν οι προκάτοχοί του από το 2010 και μετά. Να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της χώρας από την κρίση. Περιθώρια για εξοπλισμούς δεν υπάρχουν. Προέχει η συντήρηση του υπάρχοντος υλικού. Και η διαφύλαξη των ηθικού του στρατεύματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο του Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Παναγιωτόπουλος έτρεχε στη Λάρισα και την Αγχίαλο και καθόταν με τους πιλότους στα ΚΨΜ. Ολα αυτά ενώ εκκρεμεί το θέμα των Ναυπηγείων, άλλος ένας πονοκέφαλος μέσα σε όλους τους άλλους.

"Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: