2.7.12

Γεγονός ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα...


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Από χθες, πρώτη του νέου οικονομικού έτους, οι ρυπογόνες βιομηχανίες και οι πολίτες πληρώνουμε τον πολυσυζητημένο φόρο διοξειδίου του άνθρακα (Carbon tax).
Από χθες τέθηκε σε ισχύ «η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση μετά το GST” βασικοί άξονες της οποίας είναι ο φόρος ρύπανσης του... περιβάλλοντος και ο φόρος των υπερκερδών της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Στόχος του φόρου διοξειδίου του άνθρακα είναι η βαθμιαία μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του φόρου των υπερκερδών των μεγιστάνων της βιομηχανίας εξόρυξης μεταλλευμάτων είναι «η δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει η εκμετάλλευση μη ανανεώσιμων πόρων της Αυστραλίας».
Η μεταρρύθμιση, που κόστισε την ανατροπή του Κέβιν Ραντ από την Τζούλια Γκίλαρντ και του Μάλκλομ Τέρνμπουλ από τον Τόνι Άμποτ έχει διχάσει τον αυστραλιανό λαό και έχει καταποντίσει την κυβέρνηση Γκίλαρντ.

Η κυβέρνηση ελπίζει στην ανάκαμψή της μετά «τη συνειδητοποίηση» από το μέσο πολίτη, ότι δεν πληρώνει για την προστασία του περιβάλλοντος και η αξιωματική αντιπολίτευση και κάποιοι μεγιστάνες της εξορυκτικής βιομηχανίας επιμένουν, ότι ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα «θα βουλιάξει την εθνική οικονομία» χωρίς να περιορίσει τη μείωση των ρύπων.

Τί είναι ο φόρος του διοξειδίου του άνθρακα; Είναι φόρος που θα πληρώνουν βιομηχανίες της χώρας που μολύνουν την ατμόσφαιρα με μεγάλες ποσότητες ρύπων.
Ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα είναι $23 ο τόνος για βιομηχανίες, που αποδεσμεύουν στην ατμόσφαιρα πάνω από 25,000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Υπολογίζεται, ότι 300 ρυπογόνες βιομηχανίες θα πληρώνουν φόρο διοξειδίου του άνθρακα. Η τιμή θα αυξάνεται κατά 2,5% ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2015 ο φόρος θα μεταβληθεί σε Πρόγραμμα Εμπορίας Ρύπων (Emissions Trading Scheme) με κυμαινόμενη τιμή ανά τόνο.

Η πρωθυπουργός διαβεβαιώνει, ότι πολίτες με εισόδημα κάτω των $80,000 θα ωφεληθούν από τις φορολογικές περικοπές και τα βοηθήματα που προσφέρει κυβέρνηση ως αποζημίωση για την αύξηση του κόστους ζωής.

Η κυβέρνηση προσδοκά, ότι οι φορολογικές περικοπές $85 την εβδομάδα, που προσφέρει στο μέσο πολίτη, θα αμβλύνουν την αντίδρασή τους την επιβολή του φόρου διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, δηλώνει, ότι οι φορολογικές περικοπές και τα βοηθήματα που προσφέρει η κυβέρνηση Γκίλαρντ, έναντι του φόρου διοξειδίου του άνθρακα, θα ενισχύσουν τις χαμηλόμισθες οικογένειες με $7,950 το χρόνο.

Η μεγαλύτερη φορολογική καινοτομία της κυβέρνησης είναι η αύξηση, από χθες, του αφορολόγητου εισοδήματος από $6,000 σε $18,200 και από το 2015 σε 19,400.
Η αλλαγή αυτή σημαίνει, ότι από χθες φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα $18,200 δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Ανεβαίνει, όμως η κλίμακα φορολογία των άλλων κατηγοριών φορολογουμένων.

Από την 1η Ιουλίου 2012 μέχρι 30 Ιουνίου 2015 φορολογούμενοι με εισόδημα $18,201 έως $37, 000 θα πληρώνουν φόρο 19% αντί 15% που πλήρωναν μέχρι το περασμένο Σάββατο. Επίσης, φορολογούμενοι με εισόδημα $37,001 έως $80,000 θα πληρώνουν 32,5% αντί 30% που πλήρωναν. Δεν αλλάζει η κλίμακα φορολογίας για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Από την 1η Ιουλίου 2015 το αφορολόγητο εισόδημα θα αυξηθεί σε $19,400, που σημαίνει ότι πολίτες με εισόδημα δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Η φορολογία για εισόδημα $18,201 έως $37,000 θα παραμείνει στο 19%, ο φόρος εισοδήματος $37,001 έως $80,000 θα ανέλθει σε 33%, ενώ δεν θα αλλάξει ο φόρος για τα υψηλότερα εισοδήματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: