24.7.12

Φτάνει σήμερα στην Αθήνα η τρόικα...


Στην Αθήνα φτάνει σήμερα η τρόικα για την έναρξη της αξιολόγησης που θα οδηγήσει, αν όλα πάνε καλά, στην εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στην Αθήνα θα εργαστούν από αύριο 40 στελέχη της τρόικας, με πολλά καινούργια πρόσωπα τα...
οποία ενημερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τεχνοκράτες που συμμετείχαν σε παλαιότερες αποστολές, σε ειδικές συσκέψεις που οργανώθηκαν στις Βρυξέλλες.

Τα στελέχη της τρόικας έχουν ήδη πληροφορηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αναφορικά με την εξεύρεση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Οι τρεις επικεφαλής (Τομσεν, Μορς, Μαζούχ) γνωρίζουν ότι την Πέμπτη, στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα θα ακούσουν για το πλαίσιο, τον οδικό χάρτη προς την οριστικοποίηση των μέτρων, όχι όμως για ποσοτικοποιημένα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό έρχονται προετοιμασμένοι στην Αθήνα με τις δικές τους προτάσεις, τόσο για τα 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις αποκλίσεις του φετινού Προϋπολογισμού. Μόνο από τα έσοδα η τρύπα εκτιμάται στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η δουλειά του κ. Στουρνάρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Αρχικά θα έχει δέκα ημέρες στη διάθεση του, ως τις 6 Αυγούστου (τόσο περίπου αναμένεται ότι θα μείνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής), για να πείσει την τρόικα ότι ένα μέρος από τα μέτρα που «βρήκαν» η κυβέρνηση και οι Υπουργοί έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα αποδώσουν, και κυρίως για να διαπραγματευθεί στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το τελικό «μίγμα» μέτρων τόσο για φέτος όσο και για την περίοδο μετά το 2013.

«Υπάλληλοι είμαστε»

Το βασικό «σενάριο» της αξιολόγησης προβλέπει ότι η τρόικα θα αφήσει την κυβέρνηση «να κάνει τα μαθήματα της» τον Αύγουστο και θα επιστρέψει στο τέλος του μήνα για να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Αν η ελληνική πλευρά δεν δεχθεί τις τελικές υποδείξεις για την «επαναφορά του προγράμματος στην ορθή τροχιά», όπως ανέφερε τη Δευτέρα παράγοντας του ΔΝΤ, οι τρεις επικεφαλής θα απαντήσουν ότι οι ίδιοι είναι τεχνοκράτες και ότι η δική τους αποστολή είναι να ελέγξουν την ορθή τήρηση του προγράμματος και ως εκεί, παραπέμποντας στους προϊσταμένους τους για κάθε τι πέρα από αυτό.

Απολύσεις, Υγεία, Οργανισμοί τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με τις προς ώρας πληροφορίες η τρόικα θα βγάλει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση σε τρία μέτωπα:

- Στη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου. Μεγάλη θα είναι η πίεση για την εφαρμογή του μέτρου των απολύσεων καθώς η τρόικα θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά στάθηκε αναξιόπιστη δύο φορές, πρώτα με το φιάσκο της εφεδρείας και στη συνέχεια με το σχέδιο της αξιολόγησης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

- Στον τομέα της Υγείας η τρόικα θα ζητήσει μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών μονάδων με κατάργηση χιλιάδων κλινών. Από την άλλη πλευρά θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία.

- Η κυβέρνηση «τρέχει» για να ανακοινώσει συγχωνεύσεις - καταργήσεις Οργανισμών καθώς τα στελέχη της τριμερούς γνωρίζουν ότι οι περυσινές ανακοινώσεις που αφορούσαν δεκάδες φορείς έμειναν μόνο στα χαρτιά.

«Δεν είπαμε όχι σε χωριστό ειδοποιητήριο της ΔΕΗ»

Παραλλήλως, η τρόικα ζήτησε κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Φεβρουάριο. Αφορούν την είσπραξη 2,2 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, 600 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και 200 εκατ. ευρώ από την περικοπή των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση αναζητεί και θα προτείνει ισοδύναμα μέτρα για να μην περικοπούν (κατά 12% βάσει μνημονίου 2) οι μισθοί ένστολων, δικαστικών, γιατρών, καθηγητών Πανεπιστημίου, αρχιερέων και διπλωματών που περιλαμβάνονται στα Ειδικά Μισθολόγια.

Για το θέμα της εξόφλησης του ειδικού τέλους ακινήτων με ξεχωριστό ειδοποιητήριο από το λογαριασμό της ΔΕΗ πηγές της τρόικας διαψεύδουν τα δημοσιεύματα τα οποία βασίστηκαν σε πληροφορίες από την κυβέρνηση και ανέφεραν ότι «η τρόικα δεν δέχεται το ξεχωριστό ειδοποιητήριο γιατί πιστεύει ότι έτσι δεν θα πληρωθεί και δεν θα εισπραχθούν οι φόροι». Πιο απλά η πλευρά των δανειστών σημειώνει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη λήψη αυτής της απόφασης, πετώντας πίσω το μπαλάκι στην κυβέρνηση.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: