11.7.12

Κλείνει η μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος...


Το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι μακροχρόνιες απεργιακές κινητοποιήσεις και η κατάληψη των εγκαταστάσεων φαίνεται να οδηγεί σε κλείσιμο την μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Ο όμιλος Μάνεση στον οποίο ανήκει η μονάδα, είχε... επαφές σήμερα με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και αποφάσισε να δώσει περιθώριο λίγων ημερών για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων πριν προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου. Η μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος είναι υπό κατάληψη, κυρίως από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εδώ και εννέα μήνες.

Η Χαλυβουργία Ελλάδος, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και εκδόθηκε δικαστική απόφαση άμεσα εκτελεστή, με την οποία κρίθηκε παράνομη η απεργία. Η Δικαιοσύνη ζήτησε τη διακοπή της κατάληψης και των απεργιακών κινητοποιήσεων και μάλιστα στην απόφαση προβλέπεται η επιβολή ημερήσιου προστίμου 1000 ευρώ στους υπεύθυνους, για κάθε ημέρα που συνεχίζεται η κατάληψη και η απεργία. Ωστόσο η δικαστική απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί και το εργοστάσιο δεν λειτουργεί τους τελευταίους εννέα μήνες.

Ο χαλυβουργικός όμιλος Μάνεση, διαθέτει δύο μονάδες στο Βόλο και στον Ασπρόπυργο. Με την ένταση της οικονομικής κρίσης, την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κλπ ο όμιλος πρότεινε στους εργαζόμενους στις δύο μονάδες ένα πρόγραμμα περιστολής των εξόδων. Συγκεκριμένα το σχέδιο προέβλεπε να μην απολυθεί κανείς και για διάστημα τεσσάρων μηνών να μειωθεί η ημερήσια απασχόληση από 8 ώρες σε πέντε, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Οι εργαζόμενοι στη μονάδα του Βόλου αποδέχθηκαν το πρόγραμμα, ενώ αντίθετα στον Ασπρόπυργο αντέδρασαν και προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με το ΠΑΜΕ να έχει τον πρώτο ρόλο. Σήμερα η μονάδα του Βόλου λειτουργεί κανονικά, ενώ του Ασπρόπυργου τελεί υπό κατάληψη και βρίσκεται στα πρόθυρα του οριστικού λουκέτου
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: