21.7.12

Ιαπωνία: Εργολάβος ζήτησε από εργάτες να κρύψουν την έκθεσή τους σε ραδιενέργεια...


Μία εταιρεία που είχε αναλάβει υπεργολαβίες στην περιοχή του κατεστραμμένου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία ζήτησε από εργαζομένους της να ... κρύψουν την ποσότητα ραδιενέργειας στην οποία εκτίθονταν, προκειμένου να μην διακοπούν οι εργασίες, όπως αποκαλύπτει η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Asahi, ένα στέλεχος της εταιρείας Build-Up ζήτησε από περίπου 10 εργάτες της επιχείρησης να καλύψουν με μόλυβδο τα δοσίμετρα που διέθεταν για να μετρούν την συνολική έκθεσή τους σε ραδιενέργεια, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο ίδιος είχε ήδη προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Στα τέλη του 2011 η Build-Up φέρεται πως είχε υπογράψει συμβόλαιο τετράμηνης διάρκειας για τη μόνωση σωλήνων σε ένα κέντρο επεξεργασίας λημμάτων. Η σύμβαση παραχωρήθηκε στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.

«Εάν δεν το κρύψουμε με μόλυβδο, η έκθεση θα φτάσει στο μέγιστο [επιτρεπτό όριο] και δεν [θα] μπορούμε να δουλέψουμε», προειδοποίησε το στέλεχος, που εργαζόταν ως επόπτης στο εργοτάξιο της Build-Up. Η εφημερίδα Asahi ισχυρίζεται μάλιστα πως διαθέτει ηχογράφηση της συγκεκριμένης συνομιλίας.

Ορισμένοι εργάτες αρνήθηκαν να υπακούσουν και παραιτήθηκαν από την επιχείρηση, ωστόσο οι υπόλοιποι ακολούθησαν την προτροπή του επόπτη τους. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: