24.7.12

Η λίμνη Πλαστήρα ξεδιψάει τον κάμπο...


Απομακρύνεται ο κίνδυνος ξηρασίας των λαρισινών καλλιεργειών μετά τη χθεσινή απόφαση για περαιτέρω αύξηση της παροχέτευσης νερού από τη λίμνη Πλαστήρα με 100.000 κυβ.μ. από σήμερα.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και...
του ΤΟΕΒ Πηνειού, αποφασίστηκε η αύξηση της παροχέτευσης νερού από τη λίμνη Ταυρωπού από 1.800.000 σε 1.900.000 κυβικά μέχρι τις 2 Αυγούστου, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η παροχή νερού από την Καρδίτσα είχε αυξηθεί την Παρασκευή από τα 1.700.000 στα 1.800.000 κυβικά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αρκετό να ικανοποιήσει τις αρδευτικές ανάγκες του ν. Λάρισας. Αυτό είχε επισημάνει ο ΤΟΕΒ Πηνειού, τονίζοντας τον κίνδυνο «ξηρασίας» των χωραφιών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε περίπτωση που η κατάσταση δεν άλλαζε. Τελικά, το αίτημα του ΤΟΕΒ–που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη Δευτέρα- θα ικανοποιηθεί σήμερα, με την παροχέτευση της λίμνης Πλαστήρα να φτάνει στο πολυπόθητο μέγεθος του 1.900.000 κυβ. μ. νερού. Αυτή η εξέλιξη εξασφαλίζει ότι το αντλιοστάσιο του Πηνειού θα παραμείνει στο 1,7 μ. για τις επόμενες 10 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι αν το αντλιοστάσιο του Πηνειού έπεφτε κάτω από το 1,5, κάτι το οποίο φάνταζε πολύ πιθανό την περασμένη εβδομάδα, θα είχαν προκληθεί τεράστια προβλήματα. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Γιώργος Λαδόπουλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την τελευταία εξέλιξη, ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα από σήμερα που θα γίνει η αύξηση της παροχής νερού από τη λίμνη Ταυρωπού, θα εκτιμήσουμε τη ροή του νερού και θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του από κοντά».

Το Σαββατοκύριακο, η αύξηση που είχε γίνει από τα 1.700.000 στα 1.800.000 κυβικά μέτρα νερού βοήθησε στο να μην «σβήσουν» τα αποθέματα σήμερα αλλά, σύμφωνα με τον κ. Λαδόπουλο, η αύξηση σε 1.900.000 κυβικά ήταν απολύτως απαραίτητη για τις επόμενες ημέρες.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη εξέλιξη και δήλωσε στην «Ε»: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυξήθηκε η παροχέτευση νερού για τις επόμενες 10 ημέρες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το πότισμα των καλλιεργειών. Από εκεί και πέρα όμως, έχουμε και έντονα καιρικά φαινόμενα ελέω καλοκαιριού και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την εξέλιξη».

Η κ. Καραλαριώτου επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που προέκυψε πριν λίγες ημέρες και σημείωσε ότι «αν μέναμε στο 1.800.000 κυβικά μέτρα νερού, δεν θα μπορούσαν να ποτιστούν όλες οι αρδευόμενες καλλιέργειες». Η υπόθεση φαίνεται να έχει θετική εξέλιξη και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να κυλήσει το υπόλοιπο της αρδευτικής περιόδου ομαλά και ήρεμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Εφ. Ελευθερία (Νίκος Ρουμπής)

Δεν υπάρχουν σχόλια: