10.7.12

ΕΣΕΕ: Επαναφορά του κατώτερου μισθού και πάγωμα για μια τριετία...


Την επαναφορά των κατώτερων αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα και το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Βρούτση, στο πλαίσιο των επαφών του υπουργού με τους Κοινωνικούς Εταίρους για ...
τα εργασιακά θέματα. Η ΕΣΕΕ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων, ενώ έκανε αποδεχτή πρόσκληση της ΓΣΕΕ για επανέναρξη του Κοινωνικού Διαλόγου με θέμα την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν. Ο υπουργός Εργασίας άνοιξε έναν νέο κύκλο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για μισθούς και εργασιακά και οφείλουμε να το εκτιμήσουμε, να το αξιοποιήσουμε, αλλά και να το εκμεταλλευτούμε με ειλικρινείς προθέσεις. Προτείνουμε ανασχεδιασμό των εργασιακών σε "λευκό χαρτί" και εφ´ όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να είναι σε συνεχή επικοινωνία και σοφότεροι και αποφασιστικότεροι να προχωρήσουν σε συζητήσεις που θα καταλήξουν σε γενναίες και ρεαλιστικές συμφωνίες με το σκεπτικό «Πάθαμε και Μάθαμε».

«Πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι, η ευθύνη του κοινωνικού διαλόγου ανήκει στους Κοινωνικούς Εταίρους και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκρινόμαστε σε κάθε ανάλογη πρόσκληση. Και μάλιστα θα πρέπει να συμφωνήσουμε να συναντιόμαστε στο ανώτατο επίπεδο τουλάχιστον μια φορά το μήνα, προκειμένου να εκτιμήσουμε τι επιβάλλεται κάθε φορά να γίνει για να διασφαλιστεί το μέλλον 3 εκατομμυρίων εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», τόνισε η ΕΣΕΕ.

Οι έμποροι υπογραμμίζουν ότι είναι γεγονός πως τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα, ενώ είχαν τεράστιο κοινωνικό κόστος, διέρρηξαν την εργασιακή ειρήνη, ενώ απέτυχαν να οδηγήσουν τη χώρα, την οικονομία και την εργασία στο δρόμο της ανάκαμψης και της εξόδου από την ύφεση και την κρίση.

Σε ότι αφορά την θεσμική αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επαναφορά της στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, η ΕΣΕΕ επιμένει και επιθυμεί την διατήρηση των θεμελίων του κοινωνικού διαλόγου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: