7.7.12

«Όχι» σε γαλλογερμανικό διευθυντήριο...


Γαλλία και Γερμανία δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε διευθυντήριο που θα αποφασίζει μόνο του για την Ευρώπη, τονίζει σε συνέντευξή του ο Φρανσουά Ολάντ

Μια ημέρα πριν την επίσημη τελετή για τα 50 χρόνια της υπογραφής της συνθήκης της γαλλογερμανικής φιλίας, η... καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξαίρουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους και τη σημασία της συνθήκης. «Ντε Γκολ και Αντενάουερ τόλμησαν» αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα η καγκελάριος, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ διευκρινίζει σε συνέντευξή του ότι η γαλλογερμανική σχέση δεν επιτρέπεται να παραπέμπει σε διευθυντήριο που καθορίζει τα δρώμενα σε όλη την Ευρώπη

Ο Ολάντ δεν θέλει να «παίζει» μόνο το δίδυμο

Το γαλλογερμανικό ζεύγος Μέρκελ-Σαρκοζί, γνωστό ως «Μερκοζί», δεν βρήκε προφανώς διαδοχή στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ, έτσι οι πρώτες νύξεις στον τύπο περί νέου ζεύγους «Μερκολάντ» γρήγορα ξεχάσθηκαν.

Λιγότερο εγωκεντρικός από τον προκάτοχό του και με μόνιμο μέλημα την εξασφάλιση των ισορροπιών, ο νέος πρόεδρος έδειξε ευθύς εξαρχής τη θέλησή του να μην «παίζει» μόνος με τη Μέρκελ στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Μόντι και Ραχόϊ έγιναν άμεσα οι πρώτοι συμπαίκτες.

Σήμερα, παραμονή της επετείου για τα 50 χρόνια της γαλλογερμανικής φιλίας, δίνει το δικό του στίγμα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα L`Union της πόλης Reims, στον καθεδρικό ναό της οποίας στις 8 Ιουλίου του 1962 ο στρατηγός Ντε Γκώλ και ο Καγκελάριος Αντενάουερ επισφράγισαν τη φιλία των δύο χωρών, ύστερα από τους δύο σκληρούς πολέμους του προηγούμενου αιώνα.

«Τίποτα δεν είναι εφικτό εάν Γαλλία και Γερμανία δεν είναι μαζί»

Ερωτηθείς για την προηγούμενη σχέση Μέρκελ Σαρκοζί, ο Ολάντ απέφυγε κάθε σχολιασμό λέγοντας ότι «καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία και τη μέθοδό του».

Υπογραμμίζει όμως ότι «ορισμένες φορές, κάποιες χώρες ένοιωσαν απομονωμένες ή υποχρεωμένες να αποδεχθούν συμβιβασμούς προαποφασισμένους από τους δύο».

«Με την Άγκελα Μέρκελ καθήκον μας είναι», λέει ο Ολάντ, «η ένωση των δικών μας συμφερόντων να είναι και δύναμη για το σύνολο της Ευρώπης»

Αναγνωρίζει ότι βεβαίως «τίποτα δεν είναι εφικτό εάν Γαλλία και Γερμανία δεν είναι μαζί, δεν θα πρέπει όμως να μετατραπούν σε διευθυντήριο που θα αποφασίζει μόνο του για την Ευρώπη».

Tην Κυριακή, στην πόλη Reims πρόκειται να συναντήσει τη γερμανίδα Καγκελάριο επισφραγίζοντας τη δική τους νέα ευρωπαϊκή πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: